Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

söndag 31 januari 2010

Växter i lundmiljö del 1

Ännu vilar växterna gott under ett snötäcke. Tack och lov, när det nu
vid förra natten var nere mot - 20 grader.

Men det börjar ändå närma sej nu!!!

Ljuset har börjat återvända, och Fröken Vår kan så smått börja förbereda sej att komma, och så även det allra tidigaste växterna. Snödroppar ,vintergäck, krokusar, alla är dom lika välkomna varje år, men de riktiga vårväxterna är nog ofta samlade i lunden och dess miljö.


Julros, Helleborus orientalis, finns i en mängd olika varianter och färger. Med eller utan prickar, från svagt ljusrosa till näst intill svart.
Detta är min variant av orientalisen, har bara en ännu för det har inte blivit samlingsmani på Helleborus.
Det kommer säkert!!

Jag brukar täcka knopparna med en granruska eller lite löv, för dom tenderar att frysa av om det blir ordentligt kallt, när det är barmark.
Annars är dom fantastiska med sina hängande klockor. Så skapade att man bara måste lägga sej på knä för att studera dom lite närmare....


Nästa underbara budbärare är Blåsippan, Hepatica nobilis, som vänder sina lysande blå blommor mot solen. För att sedan när dom är överblommade nicka och låta myrorna ta över fröhanteringen.

Smidigt sätt att sköta det på.......





Hundtandslilja har jag inte haft så länge och har inte så stor erfarenhet av, men jag tycker dom fläckiga bladen är otroligt vackra när dom dyker upp tidigt i april. Man ser en liten knopp, och nästa gång man tittar så är där en hel liten grupp med vackra liljelika blommor. Tyvärr försvinner dom för fort, så man hinner inte njuta tillräckligt.



Vårärt, Lathyrus vernus, är en tuvbildande ärtväxt. Jag tycker den är helt ljuvlig, när den är totalt översållad av blålila blommor.
Jag har hört kommentarer om att den är för lik den vilda gökärten för att vara odlingsvärd i trädgården, men det tycker jag är fel.
Det finns också en vacker vitrosa sort jag skulle önska mej att ha, men än så länge har jag 'bara' den vanliga.



Det är så vackert när den tidiga vårsolen spelar mellan trädstammarna och ger upphov till ett invecklat mönster.
Lönnen blommar.
Luften är fylld av den syrliga blomdoften och humlornas intensiva surrande.

Det är bara att sätta sej på bänken och njuta av våren!!!!!!!

torsdag 28 januari 2010

Jaaaaa, äntligen!!!!


Jihaaaaaaa...

Igår kom dom äntligen!!!!!!
Vilka då???
Jo, STA fröerna....

Som jag har väntat på dessa evinnerliga fröer.
Efter en väldigt rask promenad till postlådan, 700 meter upp till nästa väg, kollade jag med bultande hjärta i lådan. Och där... mitt ibland all reklam, låg ett tjockt kuvert från STA. Lycka!!!
Jag slet upp kuvertet och började kolla igenom på en gång. Yees, jag fick alla 40 sorter jag var berättigad till. 33 förstahandsval och 7 i andrahand. Inte dåligt...
Promenaden hem gick i sakta mak, så att jag hann plocka med fröpåsarna efterhand. Tur att jag hade en kasse med mej, så jag kunde hålla reda på alla fröpåsarna.

Tala om att man är frönörd!!!!

Jag har sågrejorna framme på diskbänken så hälften av fröerna blev satta med en gång.

Jag kör på med samma metod som jag brukar, och det lyckas för det mesta.
2/3 planteringsjord och resten såjord i krukan. Så fröerna och sen vermikulit ovanpå. Olika tjockt, beroende på hur stora fröna är. Låter backarna stå inne ett par dar och sen ut i snön och kylan, så gror fröna när det blir lagom temp ute.
Förhoppningsvis!!


Nu blir det till att kolla efterbeställningslistan så snart som möjligt, så att jag har ännu mer att vänta på.


Jag har beställt och fått frö från fröfirmor också, men det är inte lika spännande för då får man ju vad man beställt, om nu inte någon sort råkar till att ha tagit slut villsäga, men det har inte hänt för mej ännu. Det är alltid trevligt med frö från fröfirmor, men man får hejda sej lite för det kostar en del. Och så har dom ju ett begränsat sortiment.

STA är mer som ett lotteri, där man önskar sorter men inte vet om man får dom som man vill ha mest. Dessutom är det billigt! Jag har kanske inte så stora krav utan brukar bli nöjd med min tilldelning. Blev så även i går...


Ser verkligen fram mot nästa omgång...



Förresten, så kom där en bebis till idag! Jag fick ansvara för förlossningen för Ingvar var inte hemma. Det blev en liten kviga......

Beroendeframkallande!!

När snön har bäddat in trädgården i ett vitt täcke, och vinden viner runt knutarna, är det rätt trevligt att ägna sej åt dethär.

Att äntligen få känna jord mellan fingrarna och syssla med något konstruktivt som förhoppningsvis blir vackert i framtiden.

Annars pågår trädgårdsarbetet mest i huvudet och på datorn vid denna årstiden.


Att så ett litet frö, att få se det gro och växa upp till en blombar planta, är ett litet mirakel.
En fantastisk beroendeframkallande syssla.

En speciell känsla infinner sej när man ser den första blomknoppen slå ut på en planta man dragit upp från frö. Blir den som den ska?? Vilken färg får den?? Är den någerlunda lik moderplantan??

Många växter har lätt för att bilda hybrider. Då alla egenplockade och de flesta frölistefröer är öppet pollinerade, så vet man inte alltid vad det blir....
Man kan egentligen inte med säkerhet säga vad det blev förrän den blommar.
Ibland blir det bra, ibland blir det en besvikelse...


Här följer några raringar som kommit till mej via frö.


Thlaspi sp. Blommar i april.


Gerbera nivea. En väldigt söt växt, blommar ca 2 veckor i april. Jag hade en planta i tre år och lyckades inte se den blomma, såg bara fröställningarna, så den levde ganska farligt ända till förra året. Då råkade jag titta till den vid rätt tid och blev helt hänförd av den, och kan inte fatta att jag lyckades missa den så totalt tidigare.

Primula auricula Vildaurikel


Glaucidium palmatum Lunddocka


Iris dvarf


Akleja 'Nora Barlow'
En relativt frökonstant sort av akleja.
Hon brukar annars ha ganska promiskuösa systrar....


Primula alpicola Månviva
Primulor är tacksamma att så. Dom brukar gro bra, så det blir många plantor.
Svårigheten kan vara att få dom att klara vintern.


Polemonium caeruleum Vit Blågull
Jag älskar vita varianter av alla blommor!!!


Elymus megellanicus Blåelm.
Detta gräs kan man ibland läsa om i trädgårdstidningar mm som ett odlingsvärt gräs, men iallafall jag har haft problem med att hitta det i någon plantskola.
Lyckades få 5 frö via STA s frölista för några år sen, och ALLA grodde!!


Dianthus superbus 'Spooky' Praktnejlika
Härligt fransig nejlika. Grodde tyvärr inte så bra och blev alltså inte så mycket av den som jag ville.



Så här brukar det se ut i mitt lilla dåliga växthus i april.
2009 sådde jag ca 170 olika sorter, och vi får se vart det landar i år.



Förhoppningsvis ser det ut så här i juni i år också.
Hög tid att skola plantor.
Alla blev inte skolade i fjor, så om dom överlever denna vintern, i krukorna som jag grävt ner, så blir det till att skola dom också.

söndag 24 januari 2010

Återvinning

Min trädgård är uppbyggd på uttrycket "Man tager vad man haver".

Som deltidsarbetande hemmamamma så finns inte ekonomiska möjligheter att köpa alla snygga trädgårdsartiklar som man ser, även om man skulle vilja. Så därför förespråkar jag återvinning i trädgården.

Vi har fördelen att bo på makens släktgård där det i princip aldrig rensats ur ordentligt, utan allt gammalt har sparats på. Ibland blir man fruktansvärt trött på all bråte, men ibland gör man sina fynd som kan återanvändas i trädgården.

Jag tar tillvara på allt som kan tänkas gå att använda. (Sann smålandsanda!! Även om jag är född skåning)


Sten finns här i det oändliga, i alla tänkbara storlekar. Därför är nästan alla rabatter kantade med natursten, som jag också tycker är vackert.
Sten är inte bara vackert utan gör nytta också bla som värmemagasin, och som skydd för växterna.



Årets första projekt: en uteplats på baksidan av huset.
En gammal trälåda som prylhylla. Soffan och stolarna har min pappa renoverat och gjort som nya. En järnställning till handfat och kanna hittade i vår smedja, plus diverse emaljerade prylar som jag tycker hemskt mycket om.



Nu i år ska jag lägga singel och stenkant runt platsen, sen är det klart. Nästan!!


Av två cementblock och en planka kan man få en bra krukbänk/sittplats, att filosofera på i skuggan under körsbärsträdet.



Stockar som rabattkant, och en portal gjord av häschkrakar (stavningsproblem!!) tillverkad av mig själv. Jag är ingen finsnickare precis men gjorde så gott jag kunde, och den håller i några år. Förhoppningsvis!!

Jag har liiite problem med att få hjälp till sådana här grejer av den manliga hälften i detta äktenskap, därför får det bli som det blir.




Detta årets väntande projekt. En planerad stockrabatt med duk i botten, planterad med sådant jag kanske tycker är felplacerat på andra håll och inte vet riktigt vart det ska ta vägen. Alltså en sk asylrabatt!
MEN, jag har ju inte kommit längre i arbetet ännu och det kan ändra sej ganska fort när jag väl sätter igång. Som sagt, det brukar inte bli som jag planerar innan...

Till hösten vet jag bättre vad som hände här.
Då återkommer jag i ärendet...

lördag 23 januari 2010

Foto experiment

Jag håller på att exprimentera lite i fotograferandets ädla konst.

Jag har aldrig varit så intresserad eller haft utrustning till att fotografera mer ingående, men med digitalkameran i högsta hugg har jag under året som gått gjort stapplande försök och bara klickat på.

En del har blivit helt misslyckat medan annat har blivit riktigt bra, enligt min egen mening.

Detta året kommer jag att fota mer och oftare, och gärna närbilder på så många blommor som jag kan.
Jag har upptäckt när jag sitter och tittar igenom bilderna att där är massor som jag saknar, av detaljer, som jag inte märkte under växtsäsongen när allt var igång.
Nu är det nytt år och nya chanser....
Bara det mesta överlever...


Eryngium bougarthi Spansk Martorn


Euphorbia grafitthii Eldtörel


Paeonia officinalis Bondpion



Pulsatilla vulgaris Vit Backsippa

fredag 22 januari 2010

Årets första bebis!

Idag blir det Livet På Landet!!

Här är våra lurviga utegångare! Dom trivs alldeles utmärkt ute hela vintern. Med en liten ligghall att sova i så blir det perfekt för dom. Massor med friskluft, till skillnad från dom som står i ladugården hela vintern.




Jag är bara tvungen att visa en bild av årets första bebis. En liten kvigkalv som föddes i onsdags.

Jättesöt!!

Om allt går bra så kommer hon att få elva kompisar till under våren. Det kan bli elva plus, alltså ev tvillingfödsel, eller minus, att någon kalv dör vilket händer ibland.
Sånt är livet.
Men det här gick bra och det är alltid roligt. Det är ett litet passande när någon ko ska kalva, för komplikationer kan ju alltid tillstöta, och ibland får man hjälpa till, annars hade inte kalven klarat sej.
Peppar, peppar... så har vi aldrig förlorat en ko vid en födsel, hittills iallafall, men det är inte helt ovanligt det heller.


Någon dag till, sen är det fullt bus på den här lilla damen i boxen.

torsdag 21 januari 2010

Drömmar om en sommarkväll

Som kontrast till föregående mer eller mindre färdiga projekt, drömmer jag mej bort till sommaren. En underbar sommarkväll vid midsommartid, utan knott!!



Att göra en vandring i trädgården och insupa alla dofter. I total tystnad förutom naturens egna ljud, det är ren och skär njutning...








Nästan magiskt, med kvällsljus...

onsdag 20 januari 2010

Projekt avlopp del 2

"Plantskola" och rabatter


Jaha, nu så fick jag äntligen plats för mina pallkragar med perennaplantor som är till salu!
Dom stackars plantorna från tidigare år har tillbringat sina liv i asyllådor utspridda i trädgården, men nu kan jag alltså ha dom på en och samma plats,vilket underlättar både för mej och för hugade spekulanter som ibland kastat sej över plantlådorna, för att hitta just sina rariteter.

Jag försöker driva upp sådant som inte finns i var mans trädgård, även om jag inte har några superrariteter, men det ligger förstås inte på mej att välja, vilka som är det....

Där blev olika typer av rabatter runtomkring pallkragarna, beroende på vilket ljusförhållande det är just där.



Mest skugga. Alltså planterat med skuggväxter bla. olika mindre sorter av Hostor.


Halvskugga.
Jag undrar så, hur många av alla mina små frödrivna plantbebisar som planterades ut just här, har klarat denna vinter. Ska bli mycket spännande till våren och kolla om ens några har klarat sej. Hoppas, hoppas!!


Mest sol. Planterade med nyinköpta stenpartiväxter från bla. olika växtmarknader.


Fortsättning stenparti. I den raka delen till höger är där satt flera olika namnsorter av Iris germanica.

Här blir det fortsättning till våren 2010.
Det är bara att sätta spaden i jorden!!

En båge med blomsterbönor i ingången till Köksträdgården.

Just det, en Köksträdgård blev det, iallafall just nu, på själva kullen ovanpå infiltrationen. En enkel pallkragehistoria, men jösses vad det växte! Massor med brunnen kogödsel i botten, och sen en påse köpejord (billig) i varje pallkrage att så i.
Jag är inte så road av att odla grönsaker igentligen, men det var barnens önskemål. Det tycker jag att dom kan få med sej i livet, att tänka på känslan av att gå ut och plocka grönsaker dom själva sått. Tänk om man själv sår ett frö till deras framtida odlande på detta sättet.
Så därför fick det bli köksträdgård.


Skuggrabatt intill "plantskolan".


Köksträdgården i höstskrud, utan båge. Allt är färdigskördat och platsen har förvandlats till övervintring av icke skolade fröplantor.

Mycket återstår att fixa. Bla någon marktäckning på gångar mm. men tillsvidare får det vara gräs. Kanterna till den upphöjda bädden ska planteras, troligtvis med kryddväxter åtminstone på vänstra sidan.
Nu är det bara våren jag väntar på så att projektet fortskrider.

Puh, vilket långt inlägg!!!

tisdag 19 januari 2010

Projekt avlopp del 1




Hösten 2008 var vi tvugna att gräva om vår infiltrationsbädd till avloppet. Det skulle bli på en liten åkerremsa som gick in bakom trädgården, Något år tidigare hade jag förhandlat mej till den markbiten av kära maken, för att jag skulle kunna ha plats för min lilla "plantskola" där. När nu läget blev akut var det tur att jag inte hade hunnit göra så mycket där. Planerna var att det skulle bli så pass djupt ner att markytan var jämn, men när det kom till kritan så fick det bli en avloppskulle. Problem!! Jag som hade tänkt mej pallkragar i långa rader fick nu tänka om...
Ja ja, det blev en lösning där med, om än en kanske provisorisk variant.
Iallafall, för exakt ett år sen såg det ut så här, och det var inte riktigt roligt när jag nu visste att resten av jobbet skulle komma att ske med MIN handkraft. Ingen hjälp i sikte alltså!

Jag hade iallafall vintern på mej att planera...

Men nu är jag ingen typ som kan göra en ritning och sen följa den. Typiskt mej... Allt jag har gjort här har gått på känsla, och även om jag skrivit upp och planerat allt, så har jag aldrig följt det.


måndag 18 januari 2010

Tillbakablick

Jag tittar tillbaka på trädgårdsåret 2009 och konstaterar att det blev ett rätt bra år. Jag fick flera projekt utförda nu när barnen började klara sej själva lite bättre. Och projekt saknades inte. Och lär inte saknas i år heller!!

M har börjat att bli lite större och tycker det är lite roligare ute och när han tröttnar på det jag håller på med så går han in. Det känns bra, för då kan jag hålla på lite längre. Men, jag har öron och ögon öppna och kollar till mina busungar med jämna mellanrum så att dom sköter sej.

Det var en ganska lagom sommar. Lagom med sol, lagom med regn = bra växtväder. Många både gamla och nya favoriter blommade bra och en av vårfavoriterna är primulor. Här följer några fyllda varianter av jordvivor som jag tycker är otroligt söta.


Primula vulgaris ´Sunshine Susie´



Primula vulgaris ´Miss Indigo´



Fylld vit Primula vulgaris



Fylld gul Primula vulgaris