Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

lördag 27 februari 2010

Tillökning i familjen...

Idag vill jag passa på att välkomna vår nyaste medlem i familjen, nämligen...

den Karelska Björnhunden... STELLA

Det har varit fullt upp de senaste dagarna för att få henne att anpassa sig, åtminstone lite grann till vår familj. Som synes så är det ingen valp, utan hon är fem år gammal. Jag vet att det kommer att ta lite tid, men hoppas ändå att hon kommer att aklimatisera sig. Det är mycket som är nytt och konstigt för henne här. Barn har hon inte träffat på så mycket, iallafall inte så stojiga som våra...men hon är väldigt snäll och go, så jag tror det kommer att gå vägen...

Och sen finns här ett djurslag som hon inte haft så mycket kontakt med innan. Dom spottar och fräser och klöser, men det gör inget, för dom är så vansinnigt spännande iallafall.
Här finns nämligen ett gäng med....KATTER......
som däremot inte tycker att hon är lika rolig.
Det kommer att bli den värsta pärsen, att få henne att vänja sej vid katterna.
Dom är däremot relativt hundvana men gillar inte Stella...ännu...
Hon är inte elak, men vill gärna jaga iväg dom och skälla på dom. Den stackars katten vi tog in som träningsobjekt har nog fått bestående hörselskador efter hennes långa ståndskall....

Något som nog kommer att bli värre är de där fjäderprydda kacklarna i hönshuset.
Det sades att där var några som fått sätta livet till på grund av henne, så det blir till att antingen ha hunden eller hönsen instängda.
Det blir nog hönsen, för jag gillar inte när dom sprätter i mina rabatter och slänger med plantorna lång väg.

då ligger dom risigt till...fast det blir lite dåligt med ägg om jag bussar hunden på dom...

måndag 22 februari 2010

Stora rabatten! (del 2)

Jag fortsätter där jag slutade igår...

Detta foto är taget så att man ser ner mot sjön. Den bästa utsikten och jag tröttnar aldrig på den. Det är något nästan magnetiskt över vatten, blicken dras automatiskt dit...
Det ser fortfarande lite kalt ut och den lilla åkerbiten mot sjön har inte grönskat ännu i början av juni.



Nu har det gått ett par veckor till och det börjar bli lite lummigare...



En bild från ovan. Mitten av juni.



I slutet av juli är där ganska mycket som blommar.....



De två nästföljande bilder är tagna ungefär från motsatt håll.

Och det bara fortsätter att blomma.... i mitten av augusti...






Och det blommar någonting hela tiden fram till frosten kommer. Vackert blir det med rimfrost....





Och till sist är allting inbäddat i det där vita fluffet, som också är vackert.
Fast nu är jag trött på det....

söndag 21 februari 2010

Stora rabatten! (del 1)

Idag tänkte jag visa lite bilder från min stora rabatt, eller djungeln som barnen och deras kompisar kallar den för.
Med olika gångar rakt igenom rabatten så måste det för barn kännas lite djungelaktigt med högväxande perenner. En del är sådana som väller över gångarna så att dom får bana väg. Det väcker fantasin till liv, och på sensommaren leks det ganska mycket här.

Min trädgård får inte vara "finare" än att barnen kan vistas där på ett bra sätt. Det gör egentligen inte så mycket att en del blir lite tilltufsat, jag räknar med att växterna kommer tillbaks nästa år.
Trädgården drabbas för det mesta bara när här är kompisar, för mina barn har ganska stor respekt för att man håller sej på gångar och stenar. Det har dom fått höra ett antal gånger....och så småningom fastnar det ju faktiskt...

Nu har jag tyvärr inte bilder från samma vinkel utan det är från lite olika håll, men man får ändå ett hum om hur det ser ut...tror jag...


Detta är en bild från den 27 februari förra året!! Tänk vad skönt om det hade sett ut såhär nu. Det känns som att det lär dröja....
Jag klipper inte ner någonting på hösten så min vinterträdgård är inte alltid så vacker precis, men det är ju bra för åtminstone en del av växterna att inte klippas ner.


Nu har det blivit rätt långt framskriden vår nämnligen första maj! Körsbärsträdet blommar för fullt. Rensning pågår och det är full aktivitet i trädgården. Längst bort syns delen som legat i träda i flera år, för att jag inte hunnit med, och den har ingått i mina årliga projekt länge, men inte kommit med. Men nu är det åtminstorne påbörjat....

Vad kalt och tomt det ser ut!!! Vid denna tiden på året tvivlar jag alltid på att trädgården kommer att likna nåt, men det ordnar alltid upp sej av någon anledning:)



En månad senare har det grönskat till ordentligt...


GRRRRRRRRRRR.....

Det är så fruktansvärt segt att ladda ner bilder idag, så jag fortsätter nog med denna rabattvisningen en annan dag.

// Ha det gott....

lördag 20 februari 2010

I dagens inlägg tänkte jag igentligen inte ägna en rad åt snööö, men det känns oundvikligt. Man får väl ändå säga att vi är rätt väl förskonade eftersom vi bara fått närmare två decimeter, när jag hört andra som fått det dubbla. Men det börjar bli ont om plats, och snön går ju inte att ploga undan ordentligt längre.

Det var ju för väl att jag beställde ett nytt växthus för några dagar sen, för i eftermiddags så rasade det ner snö från halva taket, och kvaddade det gamla plastväxthuset.
Jag som tidigare i vinter hade funderingar på om jag bara skulle byta ut presseningen på taket. Tack och lov övergav jag de funderingarna för några veckor sen...

Och det heter ju att, allt har en mening!!!

Alltså var det meningen att jag skulle köpa nytt i år....Bra!


Jag orkar inte med fler bilder på snö, så därför får här komma med en bild på en snövit blomma som minner om våren. Konstaterar att det är ca två månader kvar tills jag får se henne blomma igen...


Backsippa, Pulsatilla vulgaris




Sen, när hon har blommat om så kommer de dekorativa fröpenslarna (till höger på bilden) som sitter kvar långt fram på sommaren, nästan som en andra blommning. Just på den här bilden så är de nog på övergående för man ser att en del frö har börjat att släppa.
Om man då sår fröna när de släpper, så kan man få många sådana här små skönheter. De gror bäst när fröna är färska, även om det går att lagra dem en tid, men grobarheten blir då klart sämre.

fredag 19 februari 2010

Lite början till rosfeber

Jag har nog tyvärr börjat drabbas av, vad jag är rädd för, den livslånga "rosfebern"!!!


Det började redan förra året lite smått, när jag surfade runt på nätet och läste på både forum och bloggar. Samt att jag var på ett inspirerande föredrag av roskungen Lars-Åke Gustavsson.

I höstas kunde jag inte hålla mej utan köpte på mej flera sorters buskrosor, och några Austinrosor. Det ska bli spännande i år och se om dom klarat sej och hur de utvecklas, och se om de trivs här.



Iris latifolia och Louise Odier på tillväxt.



I vår trädgårdsförening ska vi ha en studiecirkel om rosor med början om nån vecka, och givetvis hoppade jag på den.
Jag är bara rädd för att jag ska drabbas av det stoora habegäret, under resans gång.
Inte hjälper det heller, att på bloggar jag följer, smäller man upp bilder på den ena vackra rosen efter den andra. Jag blir så sjuuuk.....



Detta är en av de få rosor jag har haft innan, en Rosa alba som jag har fått från mitt föräldrahem, och som farmor hade där innan mina föräldrar flyttade dit. Det skulle vara roligt att veta hur länge den funnits där, men farmor dog - 86 så det är lite sent att fråga....


Problemet jag har, och som jag väl inte är ensam om, är att det är så himla mycket jag vill ha mer av....rosor, pioner, irisar, hostor, dagliljor... you name it.
Allt som det finns lite fler sorter av blir jag helt tokig över, och vill ha....


Samtidigt vill jag ha de här rara små samlarväxterna som man också läser en hel del om, och det har väl hittat hit en del via olika växtmarknader och egna frösådder. Och mer blir det säkert där med....

Det är ju en himla tur att jag har förhandlat mej till mer mark av kära maken....

tisdag 16 februari 2010

I eftermiddag har jag och en dragspelskompis varit på ett PRO möte och stått för underhållningen. Han spelar dragspel och jag varvar mellan spela och sjunga.
Givetvis fick vi semlor till kaffet....
När man spelar dragspel så är det naturligt att det blir för en lite äldre publik. Jag skulle faktiskt inte komma på tanken att ställa mej och spela själv för jämnåriga, om de inte utryckligen ber mej om det. Däremot om vi sitter några kompisar och börjar sjunga, då kan jag plocka fram spelet.

Här i byn har vi vid några tillfällen haft tjärbrännor och kolmilor, och att sitta hela nätterna igenom och spela dragspel när milan vaktas är något som är helt magiskt. En sommarnatt när elden sprakar och värmer, dimman och röken ligger tät från milan, trevligt sällskap och varma kläder (!!) Det är en helt fantastisk upplevelse.
Jag har helt klart haft några av mitt livs bästa nätter i en sådan miljö...

Och....
det är inte alla som har haft förmånen av att fem män samtidigt tackar en för en underbar natt.... kl sex på morgonen.:))) hehehe.


Tjärbrännan 2003

måndag 15 februari 2010

Ljuva förgätmigej. Växter i lundmiljö del 3

Förgätmigej i olika utförande är en av alla mina favoritväxter, och jag lär inte vara ensam om att älska dessa raringarna.

De olika varianter som jag kommer att visa här tillhör släktena Omphalodes och Brunnera.


Detta är en dålig scannad gammal bild på vanlig blå Omphalodes verna, Ormöga.
Det är en av vårens allra vackraste marktäckare, och otroligt tacksam.
Den trivs bäst i ett lite fuktigt och skuggigt läge, men fungerar bra på de flesta ställen.
Snygg att ha i samplantering med tulpaner som reser sej högt ovanför,


eller som på denna bilden, med en Hosta sieboldiana Elegans Blue Angel, som kommer med sina stora paraply när Ormögat blommat över.
Det är samma plats med det har gått några år mellan bilderna, så den fula krypenen på övre bilden är borta.



Detta är en gulvariegerad variant som jag inte sett på något annat ställe än där jag fick den. Jag tror alltså att den är ganska ovanlig.

Rätta mej om jag har fel, snälla!!!

Just detta exemplaret står i full sol, så det kanske främjar att den är ganska mycket variegerad på våren. På sommaren när den skuggas av andra perenner är den lite mindre brokig.
Annars sprider den sej rätt ordentligt med utlöpare,också karaktäristiskt för Ormöga.




Denna vita variant väntar jag på att den ska öka på sej så att jag får en hel vit matta istället för en blå, att sätta i ett rejält skuggigt läge, eller i en framtida vit rabatt.

Jag har även en annan blå ormöga med vita streck i, 'Starry Eyes', men den är så liten ännu och har inte kommit med på någon bild.


------------------




Nu går vi istället över till Brunnera som jag tycker ännu bättre om .....

Brunnera macrophylla på svenska Kaukasisk Förgätmigej.

Detta är också en växt som passar bra i lunden, alltså i skuggan under lövträd och buskar. Många lundväxter blommar på våren innan trädens lövutspring, för då är där maximalt med ljus.


Detta är den vanliga blå varianten, med helgröna blad. De brukar börja blomma i första halvan av april och håller på in i juni.
Den klarar av att växa i ganska soliga lägen men är egentligen en rätt utpräglad skuggväxt, där den också kommer mest till sin rätt. De intensivt blå blommorna är nästan självlysande där...



Denna vita varianten är också väldigt vacker men lite känslig för frost i början av blomningen. Det är inte så fint när de vita blommorna blir lite brunaktiga, men det brukar rätta till sej fram i maj, då de har sin glansperiod.
Det som är en nackdel här hos mej är att jag har planterat dem mitt ibland vilda vitsippor, vilket jag inte tänkte på när jag planterade på hösten... Förgätmigejerna syns ju inte alltid så bra, inte i början iallafall....


'Variegata' har kraftigt vitbrokiga blad, och lysande blå blommor.
Hos mej hade den mått bra av att stå både lite skuggigare och fuktigare, men den överlever iallafall tills jag hittar en bättre plats. Mitt på sommaren får den gärna torra bruna bladkanter.
Inte så snyggt....
Jag tycker kanske bättre om den, ifall jag flyttar den.



Till sist kommer vad jag anser vara den snyggaste av alla Kaukasiska förgätmigejer, nämnligen 'Jack Frost'.
Med sina silvriga blad och blå blommor är den kanonsort.
Den har verkligen ett snyggt bladverk och passar bra som kontrast till tex hostor.

Jag har två sorter till som inte finns med på bild. 'Looking Glass' som är ännu silvrigare än 'Jack Frost' men som inte har ett lika snyggt växtsätt, samt 'Langtrees' som är grön med vita fläckar, men är dåligt härdig, så det är inte säkert den har överlevt denna vintern.


Övriga växter som passar bra ihop med Kaukasisk förgätmigej är tex narcisser, tulpaner, olika nävor mm, och självklart då hostor....

Men hostorna, de visar jag en annan dag.... då blir det ett låååångt inlägg, eller fler delar, för där har vi verkligen en favoritväxt....

söndag 14 februari 2010

Än slank hon hit.../ mera växthusdrömmar

Ujujuj, det har varit totalt stiltje på bloggandet denna veckan.
Jag har nog haft lite för mycket annat att pyssla med, tex sådant som heter arbete! Jag får ju ta vara på dom dagar jag får jobb,för det behövs.

--------
I dag är det ju ALLA HJÄRTANS DAG om nu någon skulle ha missat det (inte troligt)

Jag vill med denna rosen sända en hälsning till alla gamla, nya och blivande vänner!

'Claire Renaissanse'


Denna kärleksröda tulpanbukett fick min käre make inför denna dag.
-------

Barnen hade kompisar hemma här idag. När dom varit ute och lekt en stund kom dom in och var sugna på att baka.


Tjejerna bakade denna fina hjärtekaka, och dekorerade den med stor omsorg.
(Glasyren var lite rinnig men vad gör det....)
Den var inte bara fin utan god också.

Killarna rörde ihop och rullade chokladbollar för glatta livet. Dom blev också både goda och fina.
Vi hade ett mysigt Alla Hjärtans fika, och extra kul var det att barnen hade fixat i princip allt själva.

När kompisarna hade åkt hem, fick vi fina hjärtekort som barnen hade gjort i skolan, och jag fixade fram en ask med gelehjärtan som vi delade på.....

--------

Nu är jag rejält trött på denna vintern!!!!!!

Igår, efter natten och morgonens snöande och blåsande, skulle jag framemot eftermiddagen köra Elin till en kompis en bit härifrån. Småvägarna var bara halvplogade...
Dit gick bra, men hem var inte lika lyckat!
När man kör av från landsvägen kommer det ganska omgående till en 90 graders kurva med en lång uppförbacke direkt på.
Jag är alltid lite spänd på att köra där vid denna årstiden och detta väglag.
Kör där visserligen flera gånger per dag och har så gjort i 18 år, men igår lyckades det inte riktigt...

Sakta in innan kröken, sväng försiktigt, öka farten lite, och lite till, och AJ FASEN, hjulen skar utanför vägen och efter femton meter tvärstopp på sniskan ner i diket rakt in i snön. TUSAN OCKSÅ.....

Med killarna i bilen var det bara att kravla sej ut och ringa hem till Ingvar, som var hemma som tur var. Han kom efter en kvart med traktorn och lyckades efter en stund få upp oss ur diket, fast vi satt ordentligt fast.

När jag sen skulle hämta hem Elin igen kändes det inte så roligt att ut och köra samma väg igen, men det fanns inget annat att göra...
-----------

Jaha! Det här med växthusplaneringen har ändrat sej rätt ordentligt på denna veckan.
Nu är det bestämt att vi ska köpa ett växthus på 11,5 kvadratmeter och placera ungefär som på bilden nedanför.

Men jag är så otroligt klantig ibland ( ofta skulle nog en del säga som känner mej)

När jag skulle leka lite i paint med denna bilden, så lyckades jag spara denna som är ritad på, men förstörde orginalet. Så nu blir jag inte av med detta "växthus" som är snett och dant.... och bara gjort på skoj. Man kan i och för sej tänka sej hur det skulle kunna se ut, men ......
Jag blir bara sååå trött på mej själv...

Och dessutom både skrev jag och publicerade på bloggen för en stund sen, men när jag skulle gå tillbaka och redigera en miss, så försvann ALLTIHOP som jag skrivit. Då blev jag ännu mera trött på mej själv...

Hoppas ni läsare har haft en bra dag, för här verkar det som om denna dagen snart borde ta slut iallafall....

söndag 7 februari 2010

Granskott och växthusdrömmar



"Julen varar än till påska" heter det ju, men hos oss varar den iallafall till kyndelsmäss. Det har min käre make bestämt....

Det är nästan så att jag inte vågar berätta att jag inte tagit ut granen förrän idag!!!! Den har ju trots allt sett lite malplacerad ut de senaste veckorna.

Och det är bara att konstatera att han ,maken, har lyckats denna gången med!
Med tio cm ljusgröna skott på granen är det nästan så att man får lite vårkänning...

Men nu är det alltså dags för den att ev tjänstgöra som lite vårtäckning åt känsliga växter.



För övrigt går jag i växthustankar.

Detta är vad jag har kallat mitt växthus de senaste åren, men jag känner att i år kommer det inte göra själ för det namnet. Plasten är totalt söndervittrad och presseningen på taket har varit ett provisorie i ett par år nu.
Jag vet att det var begränsad hållbarhet på detta växthuset, men det har varit ganska bra. Dessutom fick jag det i present, så då var det ännu bättre, hehe..



Det har varit meningen i några år nu att vi ska bygga ett växthus av lite större modell, sådär ca 40 kvadratmeter. Som ska kunna användas både som växthus/arbetsplats, och uterum att vara i när vädret är dåligt eller knotten härjar som värst...
Men det ligger fortfarande på halvhjärtat planeringsstadie, så det vet man aldrig när det kan bli.

Därför har vi i princip bestämt att vi ska skaffa ett litet växthus till, och sätta på samma plats som detta gamla.
Denna gången blir det nog ett glasväxthus, 6 eller 8 kvadrat. Gärna om det går att få ett begagnat, men det verkar vara svårt att få tag på.

Det blir nog snyggast om man vrider det ett kvarts varv, och drar ut det lite från huset, så att man slipper snöras. Dessutom måste det vara plats att öppna elskåpet på väggen, så det lutar nog åt att ha pallkragarna med nyköpta växter på insidan, istället för utsidan av växthuset, och det gör ju inget precis. Då döljs dom iallafall lite.

Ja ja, en massa funderinga finns hela tiden, och jag bara längtar till man kan börja förverkliga en del åtminstone.

När det ser ut såhär, när man tittar ut genom köksdörren, då är det dags....


fredag 5 februari 2010

Vinter/sommarbilder

Tänk vilka konstverk naturen skapar!!!

Mitt på dagen har det varit lite dagsmeja då det droppar från taket och stupröret, och skapar jättefina istappar.




Killarna tycker dom liknar spjut, och vill gärna ha dom att slåss med.
Icke sa Nicke....säger jag...
Dom är vackrast där dom hänger, men börjar det bli farligt så tar jag ner dom.
Men än pryder dom huset...






Detta kortet togs i går när jag pulsade runt i trädgården och sopade snö från barrväxter.
Några har jag iallafall även om det inte är något märkvärdigt, men det är synd om dom ska fläkas.
Här är ca 40 cm nu och det är det mesta sen 2006, då var här 60 cm. Innan dess var det väldigt längesen det var så mycket snö.




Det är svårt att tänka att om bara fyra månader ser det ut så här, på samma ställe.......



Här ser man tydligt de förvridna stammarna på Viktoria plommonträdet. Detta hörn tillhörde den förvildade avdelningen av trädgården när jag kom hit. Så det här trädet är en oavsiktlig avläggare från ett gammalt träd som inte finns kvar, därav det konstiga utseendet.





Sommarbilden från samma ställe är något jag längtar till......



Ja ja, den dagen kommer tids nog. Det är en hel del inneprojekt som ska göras innan trädgårdssäsongen startar, och jag känner att tiden rusar iväg med stormsteg nu.





Här har vi en liten stackare som har blivit lite "kall i pälsen"!!!
Tur han har ett värmande täcke......

tisdag 2 februari 2010

Växter i lundmiljö del 2

Vilken evinnerlig tur att jag har kommit hem från jobbet ikväll, och slipper ut och köra mer. Snöyra är inget vidare bilväder precis.

Jag tycker att det räcker med snö nu!!!

Jag vill ut och gräva i jord snart.... inte skotta snö....

För att återgå till gårdagens tema, och våren, och vad som gärna växer i lunden, alltså i halvskugga/skuggan under träden, så har jag flera favoritsorter av denna blomma, nämnligen:

Lungört, Pulmonaria på latin.


Lungörterna kännetecknas ofta på sina vackra blad, marmorerade på olika sätt, men denna sorten har helgröna stora och lite ludna blad och röd blomma. Pulmonaria rubra , Röd Lungört. Det är en snabbväxande och relativt storvuxen sort av lungört.

Jag inser att den kommer att ta lite för stor plats bara om något år, så jag behöver nog se ut ett nytt ställe där den får breda ut sej.

Som den står nu har den lite för storvuxna hostagrannar, och det blir inte riiiktigt bra, när den håller på att kvävas under en hosta tex 'Big Daddy' ...



Denna lungört Pulmonaria angustifolia 'Azurea' Smalbladig lungört, har lite mindre, rundade gröna blad och lysande knallblåa blommor. Härligt...

Jag bara längtar tills jag får en hel liten matta av denna underbara blomma i blåaste blått.


Nästa sort är en Pulmonaria longifolia ssp cavennensis.

Den har inte fullt så blå blommor som den förra, men i gengäld har denna skönhet mycket vackra vitmarmorerade blad.




En smalbladig, vitprickig, rosa variant följer här. 'Raspberry Ice'.
Ialla fall köpt som det, även om jag är lite tveksam!!!



En närbild på blomman till den Röda Lungörten. En variant som heter 'David Ward'


'David Ward' har ljusgröna blad med vita kanter, och liknar på håll en hosta. Men det ser man ju tydligt när den blommar med sina vackra korallröda blommor tidigt på våren, att den inte är.

Bladen är tyvärr känsliga för att få för mycket sol, och jag har mina i det soligaste laget, så mitt på sommaren är dom inte särskilt snygga med bruna kanter. Framemot hösten däremot så brukar dom repa sej och bli snygga igen.

Ett sätt är givetvis att hitta ett nytt ställe till dom också....

Hm, kräver nog lite mer grävande i vår skulle jag tro.



Detta är troligtivis en helt vanlig Lungört, Pulmonaria saccharata, vars blommor brukar börja blomma i rosa och sen skifta över i blålila beroende på blommans åldrande.
Men just denna har valt att bli enbart rosa på en växtplats. Tar jag däremot en bit och sätter nån annanstans så blir den som vanligt rosa-blålila.

Mysko...

Nästan alla mina lungörtar står på tillväxt, och det gäller för övrigt mycket annat växtmaterial i trädgården också. Därför kan jag inte visa fler sorter nu, för jag har inga foton.

Jag har insett att jag både vill och behöver fota mer i trädgården till denna växtsäsongen.Både vybilder och närbilder på intressanta blommor.

Jag väntar med spänning på hur mycket som har övelevt denna vinter, och hur det kommer att se ut i år.
Jag gör tvärtemot som det heter att man ska göra. Jag köper hellre en planta av flera sorter än flera plantor av en sort. I princip alltid...
Sen blir det till att vänta något år tills det går att dela, och efter något år till, så ser det kanske inte så plottrigt ut heller...



Tååålamood heter det visst...




Jag har i och för sej tänkt mej att bli gammal i denna trädgård, och behöver inte ha någon brådska...så jag kan vänta på att rara växter ska bli större.