Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

torsdag 25 mars 2010

Det som göms i snö.....

Nu har det äntligen blivit dags för den första riktiga arbetsdagen i trädgården!
Vilken härlig dag det har varit, med 12 grader varmt på em.
Jag köpte bla lite penseer igår, och dem har jag planterat i dag och försökt att få ingången att se lite vårig ut.

Fy vad det ser ut överallt nu när snön håller på att försvinna.
Här vid ingången låg den gamla julgransfoten som bara blev utkastad samtidigt med granen, samt diverse småprylar som också åkt ut och sen snöade över...
Det var verkligen välbehövligt att räfsa och sopa lite nu.
En del av det gamla lövet får ligga kvar lite till, det känns liiite tidigt att plocka bort allt och det känns så naket.

Det blev ganska bra när det blev klart, tycker jag...

Påskliljorna hade visst kommit en bit under snön.

Likadant med de ulliga backsipporna. Det gör ingenting att de vaknar tidigt för de har på sig sina "vinterkappor".


Julrosorna ligger i startgroparna. Här Klockjulros, Helleborus foetidus. Svårt att tänka att för bara en vecka sen var den täckt med ett tjockt snötäcke.

Man kan undra vem det är som kikar fram??


Jo, det är en annan av fröknarna Julros som här kom fram från sitt vintertäcke.
Troligtvis en Orientalis-hybrid men jag vet inte säkert.
Men det är säkrast om hon får på sitt täcke igen framåt kvällen om det blir frost. Förra året blommade inte denna fröken så bra då hon fick känna på Herr Frosts andedräkt...


Även dagliljorna har kommit en bit på väg när alla löven kom bort.

Hoppas att det går att fortsätta ute en del imorgon....

tisdag 23 mars 2010

Baksidan av trädgården

Nu har det börjat komma till den tiden då man inte vill gå in när man kommit ut!! Det är så mycket som ska tittas på, och tankarna och planerna börjar gå igång på högvarv nu.
Någon rabatt har ju blivit snöfri och då bara måste jag lägga mej på knä för att kolla närmare på om det börjat bli något grönt.
Det är igentligen helt otroligt hur mycket som bara ligger under snön och väntar på att den ska försvinna, för det är förvånansvärt mycket som redan har börjat 'tända'.
--------------------

För att återgå till den lilla rundvandringen i trädgården som ju började med stora rabatten, så har jag nu fortsatt längre ner i trädgården på baksidan av huset.

Så här såg det ut ganska tidigt i våras. Lite ofärdiga rabatter ner mot pallkrageavdelningen, som faktiskt gjordes iordning och planterades klart i höstas.

Mycket intressant att se hur det artar sej nu när våren kommer.

Men nu är det ju bara en liten del av den vänstra rabatten som är ny, resten är ca 10 år gammal.

Marken är full av fallna körsbärsblommor. Mycket bättre vitt än det som finns ute nu!!


Här har hostorna blivit stora och frodiga. Det är en av mina favoritväxter och jag har ca ett hundratal olika sorter. Jag kommer att visa en del en annan gång.
Här är ett bra läge för hostor och andra lundväxter, för de skuggas bla av en stor gammal lönn, men som inte är så nära att marken är full utav rötter.


Lite längre upp mot huset är det ett myller av olika sorters hostor, nävor, primulor, lungörter mm mm.
Eftersom jag är en samlare kan det nog uppfattas som plottrigt, men jag vill ju ha så mycket olika sorter som bara får plats....inte efter regelboken om flera av varje sort alltså....Hmm.

Här ser man från andra hållet, ner mot källarskjulet (som är i ordentligt behov av renovering).
Inga raka rabattkanter här inte!!

Nu har det gått lite längre fram på sommaren och bla hostor och astilbe blommar. Många gillar inte hostablommorna, men jag tycker om dem när de är ganska nyutslagna. När det bara håller på att bli pinnar kvar är de inte så roliga precis.


Så här fina solskiftningar kan det bli i september....

onsdag 17 mars 2010

Äntligen, lite vårtecken!!

Yes, nu så har jag också sett den första snödroppen här hemma iår!!!

Jag var ute på en tur i trädgården och kollade lite, och på södersidan hade snön smält så pass mycket att de här små stackarna visade sej. Det är helt otroligt att dom finns där under all snö och bara väntar.
Jag har varit avundsjuk på andras vårblommor som har börjat sticka upp, och till slut så kom det så även här.

Vilken lycka!!!

Det betyder att NU ÄR DET IGÅNG.....
Våren ääär sannerligen här...även om det är mycket snö kvar.


Det som var lite mindre roligt med trädgårdsturen, var att jag hittade det här!!!!


Inga roliga gnagskador som den förgjordade haren har fixat.
Min stackars lilla japanska lönn lär jag väl inte få se i livet fler gånger.



Jag ska väl egentligen inte klaga, för jag brukar vara väldigt förskonad från det vilda, som nästan aldrig tar sej in i trädgården och förstör, utan de brukar hålla sig på åkrar och betesvallar.
Jag får väl också skylla mej själv som inte har hägnat in "har- och rådjursmat" men som sagt så brukar dom inte komma hit.

Men, det finns faktiskt plantskolor som lever på att sälja växter, haha, så jag får väl helt enkelt köpa mej en ny lönn...

söndag 14 mars 2010

Rabattrenovering.


Den här nedre delen på bilden ser inte rolig ut. Totalt igenväxt efter att ha blivit eftersatt i flera år, mest på grund av att jag varit gravid och haft små barn. Sen fanns där inte så roliga blommor från början därav det dåliga intresset för att hålla det öppet.
Men det har länge varit en av mina skamfläckar i trädgården, och äntligen blev jag färdig att ta tag i den.

Det har stått med på min 'måste göra' lista i något år nu, men i slutet av mars -09 började jag så äntligen att gräva. Kan ju jämföras med detta året, då det fortfarande ligger mellan 30-40 cm snö.

Nu blev det så ändå lite stilltje här för där kom för många andra projekt ivägen, men i början av september tog jag verkligen tag i resten. Bestämde vart gångarna skulle gå och stensatte kanterna. Förmodligen kommer jag att lägga bark i gångarna för det har jag redan på den ena stigen som ansluter, och det är lätt att ha och göra med. Visserligen växer det in ogräs i barken, men det går att rensa samtidigt som rabatten.

När det kommit så här långt så återstår nästan bara det roliga arbetet, nämligen planering och plantering.


Det blev även lite övervintring av småplantor här. Bäst att passa på när det är ledig plats..

Nu ska det bli mycket intressant att se hur det kommer att se ut till sommaren här. Det kommer såklart att behöva planteras mer, men det brukar inte vara något större problem att fixa plantor:)) hehe.
Det största problemet här hos mej är att hitta plats till alla plantor som vill i jord....men det är ett angenämt problem, för då måste jag gräva mer.....

Stora rabatten! (del 4)

Nu fortsätter jag där jag slutade förra gången.

Det har blivit ett evigt snurrande fram och tillbaka så fotona är tagna från olika vinklar hela tiden.

Här har det gått lite längre fram på sommaren, floxen blommar och elefantgräset,Miscanthus gigantea 'Riesen-Chinaschilf', börjar närma sej sin slutliga höjd.
Jag tycker om alla olika slags Miscanthus men speciellt detta högvuxna som i min trädgård brukar bli ca 2,5 m.
Det är så härligt att höra rasslet av bladen i vinden....


Här har det kommit fram i september och bla Rosenflockeln står i full blom.
En annan Miscanthus, 'Zebrinus' står till höger i bild. Den blir ca 1.5 meter här.


En del tycker inte om gula blommor, men jag tycker att det är en riktig färgklick, här i form av en sort av perenn solros. Just denna sorten är lite för vinglig för mitt tycke för jag måste binda upp den, och det gillar jag inte. Jag vill gärna ha höga blommor men de måste kunna stå för sej själva. Denna har jag alltså varit i valet och kvalet för vad som ska ske med, men i nuläget kan jag inte plocka bort den i allafall.

Jag återanvänder gärna gamla krakar som användes till att hässja hö med, och sådana har vi ganska gott om. Ibland har jag tänkt måla dom röda, men inte kommit så långt ännu.

Här är en vit Fläckflockel, Eupatorium maculatum, samt M. 'Zebrinus' till vänster.

Här är det en Blodtopp, Sanguisorba officinalis, som vinglar med sina graciösa stänglar med blodröda blommor på ungefär två meters höjd.

Det är det här som gör att barnen tycker det är djungelkänsla i denna delen av rabatten. Dom tycker det är mysigt att gå på den lilla stigen, där de flesta växterna är över 1 m höga.
Längre fram på stigen kommer den delen som har legat i träda i några år. I somras grävde jag så äntligen upp den och återplanterade en hel del i september. Det är denna avdelning som kommer att visas i nästa inlägg...tror jag...




Slutligen kom så det vita och bäddade in trädgården....även om det nu kom lite väl mycket i år, och ligger lite för länge.....

onsdag 10 mars 2010

Stora rabatten del 3

Nu fortsätter vi med stora rabatten, men ifrån andra hållet i stället.



På denna vårbild från förra året syns det så tydligt att jag inte hann med att rensa som jag skulle. Allt är fortfarande lågt och fullt utav ogräs.



Det här fotot är taget från gräsmattan bak huset. Där finns plats till lite lägre växter i kanten bla olika Dianthusar (nejlikor).



Det känns nästan som att jag vrider mej ungefär ett kvarts varv med varje foto hittills.

Rosenflockeln är det inte mycket med än, och det var värst vad skobands solrosen ser tanig ut.
Jag älskar de vinröda irisarna och Salvian 'Rose Rhapsody'....

...samt skyarna med rosa aklejor och 'Nora Barlow'. Aklejrutorna med sina lila fluff, och björnroten med vita flockblommor.

Här har nu nejlikorna kommit igång...gräslöken blommar och matchar det andra som blommar i rosa och lila...En rolig rugge med kalufsstarr 'The Beatles' hänger ut lite över kanten med.

Så här brukar jag också utnyttja det fula septitank locket...som avställningsyta för en stor järngryta med sommarblommor...
Jösses, vad jag längtar tills det ser ut så här igen...

fortsättning följer.........

söndag 7 mars 2010

Födelsedag


Idag var det Manfreds fjärde födelsedag. Denna vår minsta kille...
Tänk vad tiden går fort...
Det var en lite mindre firarskara än normalt idag med lite skraltiga mor- och farföräldrar som inte kom, men han blev visst ordentligt firad iallafall.

Tänk vad man tycker att man är stor när man är fyra år... och hela världen ligger öppen...

Iallafall, ett stort GRATTIS till vår lilla älskade busunge, med världens största självförtroende...

fredag 5 mars 2010

Vårfägring, om än inomhus...

Idag har det varit strålande marsväder liksom de senaste dagarna. Kallt, javisst, men bara att få se solen får en på lite bättre humör.
Och tänk, om bara femton dagar är det vårdagjämning......
Det är verkligen på gång nu...

Men, nackdelen med den här strålande solen är ju att man ser hur vansinnigt smutsigt här är.

Alltså har jag ägnat dagen åt att bla storstäda i köket, vilket tar några timmar. Inte världens roligaste sysselsättning, men jag känner mej så nöjd nu så här efteråt.
Visserligen brukar det inte vara så länge, men jag vet att det är gjort iallafall.




I tisdags var jag på utbildning i Växjö, och då var jag och min kollega tvungna att svänga inom Blomsterlandet på väg hem.

Där fanns härliga vårlökar som jag inte kunde motstå, vilket ju också var anledningen till att vi åkte dit. Iallafall en av anledningarna...

Så där fick följa med lite av varje hem bla Våriris, vit scilla, vit krokus, vita och blå pärlhyacinter och en kungsängslilja.

Så här ser det alltså ut nu på mitt soffbord.


Igår var jag i Tingsryd för att köpa födelsedagspresenter till Manfred. Då kunde jag inte låta bli att köpa den här kanonfina campanulan.
Jag älskar vita blåklockor, och inte är det sämre av att denna är dubbel...


--------------------------

Jag har också roat mej med att försöka lära mej att ta närbilder av blommor. Förvisso har jag bara en liten digitalkamera, men jag tycker att man kan få till ganska OK bilder ändå. Ibland iallafall...ja kanske inte om man frågar en fotograf, men jag tycker denna bilden blev fin.

Det är bra att ta bilder i macro ibland, för man studerar inte alltid blommorna så nära, utan ser mer till helheten.

Min Phalanopsis i köksfönstret fick vara försöksobjekt...


Kolla den vackra teckningen och de fina sporrarna....



Passa på att njuta av solen så länge den varar, så får vi hoppas på plusgrader i nästa vecka så att snön krymper ihop lite mer, för att slutligen försvinna för denna gång...