Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

onsdag 28 juli 2010

Besök hos Maria.....




Idag har jag varit på en liten snabbvisit hos min granne Maria. Det är en av våra närmaste grannar, och hon och hennes man bor bara 2 km i från oss.... (Ni som bor i stan skriker väl när jag kallar folk som bor på 2 km avstånd för nära grannar.)
Hur som helst så har dom under en nästan trettioårs period byggt upp en fin trädgård, med flera dammar, både "naturliga" och gjutna, fina portaler och murar.

Som det oftast är i trädgårdsintresserade familjer så är det maken som står för grovarbetet med bla byggnation. Och makan som står för inköp och plantering... Så även här!

Det är en fin trädgård att inspireras av.


Dom ska visa upp sin trädgård i Tusen Trädgårdar den åttonde augusti, därav mitt uppdrag att ta lite nya foto att lägga in i trädgårdspresentationen på Trädgårdsriket.

Vi är fyra trädgårdar som håller öppet här i Häradsbäck, med bara 5 km från min trädgård till den som ligger längst iväg.

Det tycker jag är mycket bra jobbat i en församling med bara 500 invånare. Om man jämför med övriga Älmhults kommun som inte har en enda anmäld trädgård förutom dom stora attraktionerna som Linnes Råshult och Orangeriet på Möckelsnäs herrgård. Mycket illa tycker jag för där finns många sevärda trädgårdar som skulle kunna varit med.
Men...det är kanske vi här ute i obygden som är "korkade" som ger oss på nåt sånt här...för nu börjar stora skälvan sätta in. Vad har jag gett mej in på????

Jag som hade så många fina planer i våras när jag anmälde mej!!! Alla mina projekt som skulle förverkligas innan den åttonde... för det var ju låååångt dit.

Nu är det mindre än två veckor kvar och jag har inte gjord NÅGONTING av det jag tänkte. Så nu kommer fokus till att ligga på att få så presantabelt som möjligt med det som finns här nu.

OCH, jag tror faktiskt inte det blir så många som hittar hit! Det är min tröst hittills.
Samtidigt som jag vill att det ska komma NÅGON och titta.
Lite taskigt om man kämpat på som en blådåre och det sen inte dyker upp en enda människa...

Jaja, vi får väl se.

Här följer en del bilder jag tog hos Maria innan idag.











lördag 24 juli 2010

Grattis Elin


I dag fyller vår käraste Elin 10 år.

Det får firas med lite baluns med lite släktingar och närmaste vännerna.

onsdag 21 juli 2010

Hemerocallis/Dagliljor

Jag tänkte visa en del av dagliljorna som har börjat blomma här denna veckan.
Hemerocallisar har ju blivit ett det nyaste samlingsobjekten härhemma. Plus allting annat vackert förstås:)


För ett par inlägg sedan så visade jag 'Mahogany Whisper' i en inte alltför bra bild, precis efter att det hade kommit en regnskur(!! faktiskt). Jag blev lite upphetsad, för det var den första av de "nya" sorterna som precis började blomma.
Denna bild ger mer rättvisa åt denna vackra daglilja, man riktigt ser sammetslystern i den.



Vet inte riktigt säkert, men den liknar 'Bonanza'


'Catherine Woodberry'


'Black Prince'


'Pink Damask'


Namnlös, men köpt på en marknad som 'Double River Wye' vilken det uppenbarligen inte är!

'Siloam Double Delight' tror jag! Jag har namnet uppskrivet men orkade inte kolla ordentligt, för det var nämnligen lite blekt på växtetiketten.


'My Belle'


Namnlös.

Är det någon som har något att invända mot mina namnsättningar så tar jag tacksamt emot förslag.
Jag vill gärna ha så rätt namn som möjligt....

Fortsättning lär följa för där är ganska många som bara har knopp ännu.

onsdag 14 juli 2010

Kontraster!


Det har av någon anledning blivit så att vissa rabatter är vackrare i vissa perioder, men i mellanakt inte ser något särskilt ut, även om det kanske finns blommor överallt hela tiden.
Just nu blommar det som mest i Stora Rabatten....


....och det som i våras såg så vansinnigt ynkligt ut.....



.....har ju faktiskt börjat att rätta till sej.



Där finns väl inga stora primadonnor som tar hela blickfånget längre, nu när pionerna och min stora albaros i princip är omblommade, men där finns ändå mycket som blommar....





Kontrasterna mellan den tidiga vårbilden och kvällens bilder är ju faktiskt rätt så häftiga.
Varje vår så tror jag inte att det ska bli så mycket blommor som det sedan blir.

I stället blir det ju faktiskt fler för varje år, dels för att plantorna ökar i omfång och dels för att jag är och stoppar ner nya plantor så fort det tycks uppkomma ett hål.

På sina ställen så går det knappt att gå på gångarna längre för växterna väller ut över plattorna..... men det är ju rätt angenäma problem .....eller?

tisdag 13 juli 2010

Dagens nya blommor!

Jag kom hem från jobbet ganska sent ikväll, och efter att ha varit social hela dan, kände jag att jag behövde rensa skallen lite och bara få vara för mej själv.

Det är då som Trädgården gör sitt allra bästa jobb.
Som terapeut.....

Det är när jag har gått en stund och insupt alla dofter och färger som jag kan slappna av, och ikväll fick jag även förnyad energi...

...och det var när jag fick syn på att en ny Hemerocallis hade slagit ut....

Då var jag ju tvungen att hämta kameran och gå och kolla om något mer nytt hade slagit ut i dag.

Och det hade det.....



Först ut av mina nyköpta Hemerocallis hybrider blev alltså 'Mahogany Whisper'.
Jag har nog köpt ett femtontal nya sorter detta och förra året, och jag väntar med spänning på att dom ska börja blomma. Många har knoppar i sej och det ska bli roligt att se hur dom kommer att arta sej.


Nu kom så äntligen det efterlängtade regnet. Totalt ca 15 mm (fast vi har lite dålig koll på exakta mm). Sköööönt.
Det gör ju att bilderna inte blev så bra. Dels tagna ganska sent samt att allt är blött.


En Daglilja som jag haft i några år är 'Black Prince'. Den kom igång för några dar sen. Ungefär likadan i färgen som 'Mahogany Whisper' men en helt annan form.



Nästa som slog ut idag var Clematis 'Aljonushka' ( med reservation för stavningen)
också en som blommar för första gången här.



Så har även de "riktiga" liljorna börjat blomma.
Vacker men namnlös.


Gäller även för den här vinröda varianten på lilja- vacker men namnlös.


En av mina rosor som planterades i höstas har också börjat blomma. Nämnligen Austinrosen 'Noble Anthony'. Alla tre Austinrosorna jag köpte i höstas klarade vintern, men denna såg bäst ut, och har nu hela tre (!) blommor.

------------------------------------------

Som vanligt är det inte alltid positivt när det kommer regn...även om man har längtat.

Nu kom det såklart ett åskregn som lyckades förstöra mina fina vita riddarsporrar- ÄVEN om jag hade försökt binda upp dom lite grann i år iallafall!

FÖRE



EFTER


Inte en helt rolig syn - men men - inte så mycket att göra, förutom att klippa ner, sätta in i vas och rädda det som räddas kan....

söndag 11 juli 2010

Varmt!!!!

Just nu blir det inte mycket gjort i trädgården. I denna hetta som nu är,( 32 grader i skuggan) så orkar man inte göra någonting mer än nödvändigt

Igår hade jag besök av ett litet, glatt gäng damer som var ute på sin årliga trädgårdsweekend.
Så inför detta besöket var jag tvungen att rensa upp lite, och klippa ner bla överblommade irisar.
Annars är det mest vattning nu. Det är underbart att gå omkring med vattenslangen ner mot kvällningen, så att man kan passa på att stänka på sej själv också och bli lite svalkad.

Igår kväll var jag ute med kameran en liten runda. Det är mycket som blommar nu så det är inte lätt att välja motiv att visa.

Denna nejlika tycker jag är så otroligt söt. Jag fick den för några år sen av en kompis som bara hade denna nejlika, och ingen annan i närheten. Men när jag fick hit plantan så blev det mesta.........

såhär!
Det ser nästan ut som om den fransiga har korsat sej med en borstnejlika. Fin den med, men inte så skir som den översta.


Denna rent vita nejlika är en Sandnejlika som finns vildväxande på en del håll i landet. Nejlikdoften är ljuvlig nu och tävlar väl närmast mot....



...Kaprifolen. Underbar kvällsdoft! Just denna kaprifolen hade blommor ända in i november förra året. Det kan man kalla långblommare...

Här följer nu några bilder på frösådder sen något år tillbaka:

Sådd som Phlomis samia, även om jag är osäker på om det stämmer riktigt. Med fröer vet man ju aldrig riktigt vad resultatet blir. Jag tycker det är en väldigt trevlig och tacksam planta iallafall.


Knautia macedonica , Grek vädd. En fin vävarväxt bland andra växter som är lite stadigare, då denna är lite vinglig. Även om just denna nu har råkat sätta sej i kanten här, så nändes jag inte dra upp den.


Vit Hässleklocka. Just nu är detta exemplaret jättefint, men om den sprider sej lika ohämmat som sin blåa syster, så är det osäkert om den får vara kvar så värst länge...
Den passar däremot perfekt om man ska göra en månskensrabatt, och det var nog i första hand därför jag sådde den.

Och till sist idag. Trollius chinensis. Kinesisk Smörboll. Jag tycker den är så fin med de uppstickande "spröten" i mitten. Jag tycker om både formen och färgen på denna blomma. Varm orange som ger en ordentlig färgklick i rabatten.

fredag 2 juli 2010

Ärvda skönheter + en räddad!

Några av de blommor som betyder mest för mej - blommar precis just nu!

Det är blommor som har en historia, och som jag har blivit förvaltare över.

Först och viktigast är Farmors ros.

Jag kommer ihåg att det stod en stor buske utanför farmors köksfönster, och när mina föräldrar tog över deras ställe i mitten av sjuttiotalet, då hade den stått där lääänge. Ingen kommer däremot ihåg hur länge. Det är bara så speciellt för varje gång jag går förbi den så tänker jag på min farmor.
Jag var femton år när hon dog och jag känner ibland att jag skulle vilja lärt känna henne lite bättre som vuxen. Barndommen är ju bitvis rätt så suddig, och man har helt andra perspektiv som barn än som vuxen...

Jag fick halvt om halvt konstaterat för något år sen att det troligtvis är en alba-ros,( vid en POM-rosinventering,) men att den inte var helt typisk ändå. Så det kan vara en egen variant som vi har här...

Det är nog att jag känner så starkt för denna rosen som gjort att nu när intresset för rosor har ökat så ligger det ett speciellt fokus på just Alba-rosor.
Tyvärr är dom ju bara engångsblommande, och egentligen tycker jag bättre om remonterande.... men ialla fall.



Nästa underbara sötnos kommer från min gammelfarmor Betty via min mormor. En otroligt söt fylldblommande nejlika som jag nu har stora sjok av. Tydligen så har den hållt på att försvinna från släktingar som haft den, så den är jag extra glad över att ha mycket av.
Varken i Bettys eller mormors trädgårdar finns där nu så många blommor kvar i och med ägarbyte, och då känns det extra roligt att bevara dessa.



Dagens sista blomma är en som är räddad.

Min före detta arbetskamrats man tyckte att denna utsökt vackra pion - troligtvis en 'Festiva Maxima'- stod väldigt dum till i gräsmattan, så han körde över den med gräsklipparen varje gång han klippte gräs.
Jag tyckte inte det lät riktigt klokt när hon berättade det och erbjöd mej på stående fot att ta hand om den där "jobbiga" växten. Och det är ingenting jag är missnöjd med precis...


Gemensamt med alla tre är ju också att dom har en helt utsökt doft. Var och en på sitt sätt.
Rosen och pionen kör man gärna ner näsan i, medan nejlikan doftar lång väg....

Nu har jag tagit semester från trädgården och håller endast på med att vattna
( och JA, vattnet från sjön är kopplat. Det gick med den gamla sladden ett litet tag till)
gå och njuta, sniffa på allt som doftar och dra ett och annat ogräs. Jag vet att jag borde göra mer, men efter tre månaders intensivt arbete så måste det få bli lite vila också. Jag har hängt upp en hängstol i Säfstaholms trädet, och den var helt ljuvlig. Jag höll på att somna första gången jag satt i den.




Inte ens gräset har jag klippt, för jag resonerar som så just nu, att hellre långt och grönt, än kort och brunt....

Ha det skönt, och njut i sommarvärmen!!!