Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

tisdag 31 augusti 2010

Jaha, så blev det då en grävardag i går!
Det var det roligaste jag hittade att göra :))

Men jag hade bra "hjälp" av två duktiga killar. Åtminstone så stod dom för underhållningen, om det nu skulle vara så att jag råkade känna mej ensam...
V pratade konstant och M hade andra tricks för sej, samt att dom försökte utföra någon sorts konster på cykel mitt i all röra. Jaja, härliga är dom när dom inte är sura iallfall!



Något gym behövdes inte igår heller - om jag nu någonsin skulle komma på tanken - vilken är ganska avlägsen.
Jag visste att där var mycket sten - för här var utbyggt med en köksfarstu förr - så det var bara att spotta i nävarna och börja gräva och spetta.




Av all sten som jag fick upp så blev det helt oplanerat en liten stenmur. Elins förslag!


Inte världens proffsigaste och den behöver finjusteras, men iallafall ett första försök att bygga ett litet stengäre. Nu var det ju så att det blev mörkt innan jag var färdig, så det var lite svårt att avgöra om det blev bra eller inte!



Det blev en liten plats för krukor nu, och sen får jag se vad som hamnar här. Den gamla trappstegen som nu fungerar som blomtrappa behöver nog ett lager färg för att se lite bättre ut. Jag misstänker att något barn stod och torkade av en färgpensel på den förra året, varför den är så brokig nu.

Här blev också början på en rabattremsa som binds ihop med den större rabatt som ska göras till vänster om muren och gå fram till gaveln på huset.

Där ställde jag gårdagens fynd från Hörnsjöns Plantskola i Kyrkhult.
Det var meningen att jag "bara" skulle köpa markduk, för den gamla var slut men som vanligt så kunde jag inte låta bli att köpa lite nya växter.

Tyvärr hann jag inte besöka Tuijas Växter när jag ändå var i Kyrkhult. Hon har ett mycket spännande utbud av växter och jag hittar alltid en hel del jag vill ha.

Fast båda plantskolorna ligger i Kyrkhult så har dom olika sortiment och både drivs och ser ut på olika sätt så därför kompletterar de varandra istället för att konkurrera.

Båda plantskolorna är mycket väl värda ett besök.


En Leuchanthemum superba 'Aglaia' fick följa med hem. En något annorlunda prästkrage!


Samt Clematis 'Jan Fopma'. Jag har blivit väldigt förtjust i småblommiga urnformade klematis, som denna.


Ett säkert kort! Echinacea purpurea, varav denna sort heter 'Sundown'. En lite varmare röd färg, dragning mot det oranga. Denna bild gör inte färgen helt rättvis.

Sen blev det en ny Heuchera, som jag heller inte kan låta bli. Denna var jättesnygg och heter 'Plum Royale'. Den syns i en av bilderna ovan. Batteriet i kameran lade av så jag fick ingen enskild bild på den.
En sorts Gentiana lyckades jag också plocka till mej. Som vanligt så stod jag och vände och vred på plantorna för att få den bästa - vilket dom flesta väl brukar göra.
Så när jag kom hem med mitt bästa exemplar - så hade den naturligtvis ingen etikett.
Retfullt!
Jag som så gärna vill ha rätt namn på alla mina växter! Jag tycker inte om att sväva i okunskap om namn. Om det nu går att få rätt vill säga.
Hm, jag får väl göra lite efterforskningar om den sen.
Kan ju finnas en anledning att åka dit igen om inte allt för länge :)

Nej, nu har jag inte tid att sitta här och snattra längre....

Rapport om nya vedermödor kommer så småningom.

Hej Svejs

söndag 29 augusti 2010

Förändringarnas Tid !!!!!!!

Efter att det varit totalt stiltje i trädgården sen Tusen Trädgårdar, så har jag äntligen kommit igång igen.
Nu har denna tid kommit då det är som roligast att ändra på saker och ting. Hösten är perfekt till förändrigar. Innan har det varit så fokuserat på att rensa ogräs, klippa gräs, fixa plantor till försäljning, allmänt snygga till mm, så att jag inte hunnit med att göra något mer än det nödvändigaste. Men nu så struntar jag i hur det ser ut här för nu har den stora flyttkarusellen dragit igång.

Jag har haft som projekt hela sommaren att fixa baksidan av huset där mitt gamla växthus stod, men inte kommit igång med det tidigare.
Lite lätt planering har funnits hela tiden men nu var det dags att sätta spaden i backen...

Jag har haft problem med att bestämma mej för vad jag ska ha för marktäckning på gångar och uteplatser, men efter att ha fått en AHA-upplevelse i en annan trädgård så blev det rätt så självklart. Eftersom jag gärna går barfota på sommaren så var det inte så trevligt med singel... plattor för avancerat att lägga med tanke på alla ytliga stenar som finns här... bark håller inte i längden osv... men STENMJÖL måste funka - tänkte jag.
Alltså fick jag ett lass med stenmjöl i fredags och hittills verkar det perfekt...

Jag började vid lilla uteplatsen.....


Grävde ur ca 10 cm jord, lade markduk och fyllde på med stenmjöl. Hade tänkt lägga byasten i kanten, men jag hittade så många flata stenar när jag grävde att jag gjorde kant med dom i stället.



Blev kanonsnyggt tycker jag!

--------------------
Nästa steg var att lägga stenmjöl vid mina plantbackar...


Nu är ju detta en bild från väldigt tidig vår, men det ser ju bedrövligt ut i vilket fall som helst!


Bilderna är tagna från var sitt håll, men effekten är ju densamma.

Markduk först och sen beläggning. Skillnad eller hur??

Det är visserligen inte klart ännu men början är ju gjord åtminstone. Där ska bli beläggning mot rabatten till höger också iallfall, sen får jag se. En del pallkragar har tillochmed fått lite färg, men jag är inte riktigt nöjd med falurött utan det lutar nog åt att jag köper svart slamfärg och målar med. Det känns lite mer neutralt, och lyser inte så mycket som det röda.
--------------------
Tredje projektet och dagens arbete...



...var att flytta det hemska planteringsbordet, bort från köksfönstret.



Upprensat och klart för att ev börja gräva i morgon - om jag nu inte kommer på nåt annat som är roligare vill säga...


Ny plats för planteringsbordet blev bredvid komposten, där det passar så mycket bättre...

Det behövdes fyllas upp en del innan jag kunde sätta dit det, så det var bra att vi har fått hem fyllnadsgrus också. Efter fem skottkärror fyllning och två kärror stenmjöl så var jag rätt så mör i armarna. Inget gym behövs här inte...
För att få det gingliga bordet lite mer stadigt slog jag ner två stolpar bakom och gjorde en hylla att ha lite saker på också. Inte för att jag är nån finsnickare precis men det blev ialla fall funktionsdugligt.

Och precis som jag tänkt mej, fast jag hade velat ha ett nytt planteringsbord....men det kommer väl så småningom. Om inget annat så när detta rasar, vilket kanske i och för sej inte dröjer så länge, tycker jag det verkar som :)

Fortsättning följer när jag har fått mer klart...



Kramar

tisdag 17 augusti 2010

Fler Dagliljor!!!!!

Jag får väl fortsätta och visa mina dagliljor medan det fortfarande är aktuellt med dom. Jag har några sorter till förutom dessa, men antingen har jag inte fått fram kameran medan blomman varit snygg, eller så har det inte blivit några blommor på en del rätt så nya plantor iår. Annars är dagliljor både tåliga och blomvilliga. Ett säkert sensommarkort alltså!


'Brocaded Gown' En av mina vackraste hittills. Var ny förra året.


'Women seeking Men' Ny för året. Köpt av Annete på Boäng när vi var i Alnarp i våras. Mycket snygg!


Namnlös röd. Ganska fin men lite klen, men det beror kanske på mej och min bitvis dåliga gödsling, och kanske inte på plantan. Samt att den står där det är lite för mycket gräs/ogräs.... Namnförslag någon??


Kan detta möjligtvis vara 'Sammy Russel'??? Jag har köpt SR någon gång för många år sen och glömde märka upp plantorna ordentligt. Sen är det ju som vanligt - Minnet är bra men kort. Lite teflonbetonat...hm.


Namnlös. Den är köpt som 'Starling', men det är rätt uppenbart att det inte är den för Starling är mörkt röd. Denna har rätt fin färg ändå, och det är lite roligt att den är lite melerad i ena kronbladet.


En som är tillfälligt namnlös eftersom jag tydligen har dålig ordning på mina papper, samt att det regnar för mycket för att gå ut och titta efter...
Jag vet ännu inte om jag tycker om den eller inte. Lite tveksam till både färg och form... Men jag slänger inga plantor i onödan så den får vara kvar för vidare utvärdering.


'Summer Wine' Lite för skarpt solsken för att göra rättvisa åt den vinröda färgen.


'Ice Caap' Fin gräddvit/ljusgul planta. Växer tyvärr ganska långsamt. Annars är dagliljor rätt villiga att breda ut sej - men inte denna då.


'Pardon Me' En av årets nya. Mycket snygg tycker jag och jag kunde inte låta bli att köpa den när vi var på Flora Linnea i Helsingborg. Det var inte riktigt meningen att jag skulle handla växter när vi var ute på en familjedag, men vi var på Tropikariet bara 200 m ifrån Flora Linnea så då kunde jag inte låta bli... Det råkade visst bli tre nya rosor också. Lite (!) misshandlad blev denna stackars planta när den blev inknölad i bagaget tillsammans med rosorna och fikakorg/badkläder mm, och den tappade alla knopparna utom två. Men det kommer förhoppningsvis nya till nästa år.

Det finns några till som bara är i knopp. Det återstår att se om jag lyckas fota dom, för i så fall blir det väl en ny daglilje visning, om än inte så lång.

måndag 9 augusti 2010

Fler bilder 1000-trädgårdar.


Jag fortsätter idag med att lägga in lite fler bilder från igår.

Det känns fortfarande mycket bra, men jag har inte gjort många knop idag ska ni veta.

Skrotar runt och nästan känt som om det var en normal söndag idag i stället för måndag.
Faktiskt så har jag lagat riktig middag i dag, (för första gången på en vecka) bestående av kotletter och potatis och brunsås. Allt för att fjäska lite extra för Ingvar, för han har hjälpt till väldigt mycket nu i veckan innan visningen, jämfört med som han brukar.

Jag trodde inte att jag skulle känna för så mycket trädgårdsarbete de närmaste dagarna, men det verkar det nog bli ändå. Det är ett perfekt planteringsväder nu när det har regnat och mer regn väntar väl om nån dag tycker jag det låter som.
Jag har massor med plantor som ska ner i jorden, men jag har tyckt att det varit för torrt innan.


Tack för goa kommentarer på bloggen, de värmer...

Ni som vill får gärna komma hit vid ett annat tillfälle - det är bara att maila eller slå en signal. Det går alltid att hitta nån tid som passar.

Jag hade gärna pratat mer med en del av besökarna, men jag försökte ändå hinna med en liten stund med alla. Hoppas jag lyckades någerlunda....











Här har vi en fikaförsäljare, med bas i köksfönstret. Viktor

Här har vi nästa fikaförsäljare, Elin, som även hade gjort lite smycken och annat pyssel till försäljning.

Det funkade bäst att sitta under parasollet och fika. Inte för att det regnade så mycket men ändå.

Nu ska jag ta och dricka en balja kaffe och lägga upp fötterna en stund :0)
( Bra ide´ Ester!)
innan jag ska vidare och hjälpa Ingvar att flytta några av korna till ett annat bete.
Tjingeling.

söndag 8 augusti 2010

TUSEN TACK!!!!!!!!!!!!!!!



Jag säger bara - TUSEN TACK - alla ni genomtrevliga härliga människor som kom och besökte vår trädgård idag.

Ca 100 personer letade sej hit trots lite halvtaskigt väder - eller kanske just därför. För dåligt väder för att hitta på nåt vettigt - som tex trädgårdsarbete, och för bra för enbart inomhusaktiviteter.
Besökarna kom i en ganska jämn ström fördelade under dagen. De första rätt så precis kl 11 och de sista körde vid 17.30 tiden.

Det här blev en helt fantastisk dag, över förväntan. Jag som inte trodde att det skulle komma knappt någon...
Den stora mängden positiva kommentarer som jag hört idag gjorde mej så otroligt glad, och det känns nästan som att jag svävar på som små moln.



Morgondagen kommer nog att ägnas åt nångting annat än trädgård skulle jag tro.

Mina barn kanske behöver lite mer uppmärksamhet av sin mamma, än vad de fått den senaste veckan, samt att här behöver tvättas, städas lagas lite riktig mat osv.

Jag vet inte om det är blogger det är fel på eller det är min dator, för det funkar inte som det ska med att ladda upp bilder. För det första tar det alldeles för lång tid och för det andra så blir det fel på sidan när bilden är nästan färdiguppladdad, så att allting låser sej och jag får stänga av. På grund av detta så blir det bara två bilder, fast jag hade tänkt lägga in några till.

Ännu en gång - Tack, till alla er som kom....och ni som inte kom idag, vi träffas kanske en annan gång......

fredag 6 augusti 2010

Tusen trädgårdar!!!!

Nu börjar det närma sej med det rikstäckande evenemanget Tusen Trädgårdar. Nästan tusen trädgårdar både privata och offentliga kommer att hålla öppet nu på söndag mellan 11 och 16.
Och där kommer även jag att vara med.

Tyvärr har det blivit strul med servern på Trädgårdsriket så det är lite svårt att få tag på adresser till alla trädgårdar.
www.tradgard.org har en lista på en del trädgårdar, men den är inte komplett.

Om det är någon som vill komma i kontakt med mej eller någon annan av de tre övriga deltagarna här i Häradsbäck så kan du mejla till eriksson980@3mail.se eller ringa 0459-37034.


------------------------------
De senaste dagarna har ägnats åt att rensa rabatter, klippa ner överblommat och klippa gräs. Jag har varit väldigt slarvig med att klippa gräs nu länge, så den ena gräsmattan var inte klippt på nästan en månad. Men - den har varit nästan grön hela tiden vilket inte hade varit fallet om den hade varit klippt. Då hade den varit bruun....



Jag hade jätte mycket planer när jag anmälde mej till Tusen Trädgårdar.
Växthuset skulle sättas upp, rabatter grävas och planteras, uteplats skulle fixas mm mm. Men ingenting av detta, förutom lite grävt, har det blivit.

Som vanligt så sprang tiden ifrån mej igen...
Det är inte lätt att hinna med, när man är ensam om trädgårdsarbetet och samtidigt har mycket med familjen, jobb, hus och hem, och allt annat som måste skötas...

Jag brukar försöka intala mej att ha tålamod när det gäller trädgården. Det går inte så snabbt som jag vill, och det måste jag acceptera helt enkelt. Även om det kan vara frustrerande.

Hur som helst - du som kommer på söndag, får se MITT "mästerverk" så som det är just nu.

Min trädgård blir inte bättre än såhär i nuläget....


Och - kommer du inte hit...så får jag hoppas du får en trevlig söndag någon annanstans:)

Ps. Jag hade ju tänkt lägga in några bilder också, men det ville inte datorn. Så jag får återkomma med bilder när vi är överns...