Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

måndag 28 februari 2011

Lite vardagsfunderingar....

Nu har äntligen lugnet lagt sej för kvällen, och alla sover utom jag. Det är nu min egentid på dygnet börjar. Kanske lite sent att börja nu, men bättre det än ingenting.
Just idag har jag infört en entimmes regel för datoranvändning här hemma, alltså att det räcker men en timmes datorspelande per dag, per barn, vilket då i första hand var tänkt för just barnen, men jag fick klart och tydligt besked om att

> Det gäller dej också, mamma!!! <

Så därför får jag väl "lyda" och bara vara en sporadisk användare dagtid. Vad dom sen inte ser har dom inte ont av, eller??? :)

Jag har en underbart härlig familj, med jättefina barn, men dom är så MYCKET....



Utåt sett, tack och lov, så beter dom sej rätt hyfsat och anses, åtminstone ibland, som väluppfostrade.
Men hemma är det ett väldigt svajigt Hawaii varenda dag, och dom är för det mesta mycket intensiva. Det kan ju faktiskt suga musten ur den mest tålmodige....
När det igår var ett ordentligt slagsmål om datorn så kände jag att nu får det vara nog...
Nu är det äggklockan som gäller, åtminstone ett tag framåt...

Det är ju ett pyssel och knåp att få ihop det här "Företaget Familjen" och tiden räcker för det mesta inte till för allt som jag vill.
Totalt sett så arbetar jag ca 75% borta. 50% i den lokala lanthandeln och kanske 25% som egenföretagare i Farmartjänst, samt en del andra uppdrag däremellan, som tex vaktmästare i bygdegården och ibland som speleman/kvinna på bla olika äldreboenden.

Men, jag skulle vilja ägna mer tid åt den allra minsta lilla av mina verksamheter, som dock tar väldigt mycket tid, om man ska vara helt ärlig, nämnligen att driva upp och sälja perenna växter.

Jag borde nog söka mej vidare till att jobba med något inom trädgård, men det känns så osäkert att lämna det man redan har.... Det är nog något som är ganska typiskt kvinnligt, det där med att vara lite försiktig, tror jag.

Jag skulle inte kunna tänka mej att starta upp något i större skala, typ som en riktig plantskola, ens på försök, utan jag får se hur långt jag kommer med att ta ett steg i taget i sakta mak.
I nuläget har jag ingen större lust att köpa in plantor från annat håll, utan jag vill att dom ska komma härifrån, vara härdiga, och klara det klimatet som vi har här. Därför läggerjag ner en hel del tid på frösådder och egna delningar. Det blir ju inte de allra senaste sorterna som kommer ut på marknaden, men däremot kan det bli en hel del som inte är så lätt att få tag på förutom på växtmarknader. Lagom intresserade trädgårdsmänniskor brukar kunna hitta en del spännande i mina växtbackar.


Hittills så har det varit väldigt bra respons när jag har haft besök bla av vissa trädgårdsföreningar. Och som det sades på ett möte där trädgårdsutflykten till mej beskrevs ungefär på följande sätt:

> De första fem minuterna går alla och lullar runt och börjar titta i trädgården, ända tills dom får höra talas om att här finns plantor till salu. Då rusar de flesta iväg som om de fått eld i baken.... Man vet ju aldrig....det kan ju vara någon annan som får de bästa plantorna...bäst att skynda.<



Det här inlägget blev visst inte riktigt som jag tänkt mej, men det är ju precis så det brukar vara... Funderar på en sak, men halkar gärna in på något annat under tiden... Sen så knappar fingrarna nästan som av sej själv, och vips, så blev det alldeles för långt.....:)))

Må så gott, i morgon är det MARS!!!!!!!

// Elinore

måndag 21 februari 2011

Nördvarning!!!!

Kommer hem vid åtta ikväll, lite halvsliten efter att ha jobbat en lång dag.

Hämtat tre trötta barn hos farmor, där dom varit efter dagis/fritids....

Totalt kaos blir det - som vanligt - när vi kommer innanför dörren med alla väskor, matkassar och annat som ska samsas med högar av nyss dumpade kläder och skor, samt en halvgalen hund som far runder i glädjefnatt, i vår lilla farstu.
Barnen pratar i munnen på varandra för att berätta för den nyss inkomna pappan om saker som hänt under dagen, medan vi så småningom förflyttas in mot köket.

Det är precis då när vi kommer in i köket som jag stänger av totalt......för på bordet ligger nämnligen.....TVÅ välpackade kuvert med FRÖER från STA!!!




Jag struntar fullständigt i barnens pladder och en begynnande varm mjölk som borde packas upp....

Jag MÅSTE bara kolla hur många och vilka spännande sorter som jag fått....

Konstaterar så att jag fått 48 av 62 önskade sorter - många intressanta - åtminstone för mej!

Det är jag fullständigt nöjd med!!!

Nu blir det till att plocka fram såprylarna igen och slänga ut även dessa sådderna i vinterkylan...

....men jag måste nog kolla in den uppdaterade frölistan för att se om där finns fler sorter som jag skulle kunna tänka mej att beställa....
Ska nog ta och skriva ut den och ha den som kvällsläsning i sängen nu om en stund.

NÖRD!!!!!

Det inser jag att jag är, men jag är lika glad för det...

Sov Gott Alla!!!!!

onsdag 16 februari 2011

Försommartid....

Efter en vansinnigt kall tur till postlådan och hem igen (- en prommenad på 1,5 km -) så satte jag mej och gick igenom en del av mina bilder.

Känner att jag bara måste få vila ögonen på nåt grönt, och försöka glömma lite av detta långdragna vinterväder. Det känns som om blåsten går genom märg och ben när man är ute, och inte ens Ingvar var tillfreds med vädret idag - han som är ute nästan alltid...

Ved går det åt vill jag lova!!!

Tänk om man kunde förflytta sej ca tre månader fram i tiden!!!

Då har dessa ljuvliga raringar slagit ut...

...trillium erectum...


...Phlox divaricata 'Clouds of Perfume' Blåflox...


Detta är väl kanske ingen raring precis, men jag tycker Eldtörelen, Euphorbia grafitthi, är så häftig.
Den har ännu inte hamnat i utvisningsbåset för invasiv spridning, men jag vet att den kan närma sej det om något år. I nuläget gillar jag den skarpt iallafall....


Jag älskar detta nya fräscha, krispiga och oförstörda som är i trädgården i mitten av maj månad. Inte så mycket har vissnat förutom det allra tidigaste, sniglarna har inte börjat käka, och alla växter ligger i startgroparna för en fantastisk uppvisning i färg och form.....



Skuggspelet från trädkronorna som uppstår när löven ännu inte är fullt utslagna väcker en särskild känsla. Naturen blir så närvarande och jag kan bli sittande en lång stund och bara insupa ljud och dofter i detta vackra.
Och det bästa av allt....myggen har inte kommit ännu vid denna tiden.....


Några veckor senare har hostorna vecklat ut sej ordentligt, och trädgården börjar anta en mer fullvuxen form.


Framåt midsommartid så hinner jag inte med riktigt, varken med spade, hacka eller kamera. Man vet inte riktigt vad man ska fokusera på för det blommar precis överallt...


Kameran är annars ett mycket bra trädgårdsredskap, för man kan faktiskt nästan njuta mer nu, av vackra bilder, än man gör när det är som mest intensivt....
-------------------------------------------------------

Tack för alla kommentarer jag får.... det är jätteroligt.
Jag är inne och kollar era bloggar ofta, men har inte alltid energi att kommentera, men jag läser och begrundar.

Fortsätt gärna att kommentera mina inlägg - stor som liten kommentar är alltid välkommen....:o)



Må väl, i det som återstår av denna vargavinter...... // Elinore

måndag 14 februari 2011

Frösådden igång, äntligen!


Idag har det ju varit ALLA HJÄRTANS DAG, det kan det väl inte vara någon som har missat :)

Nu är det ju förvisso inte bara idag man ska bry sej om sina älskade, utan något man bör värna om alla dagar. Men det är kanske inte helt fel att man tänker lite extra på sina närmaste en dag som idag. Det behöver inte vara några yviga gester och stora presenter, men en extra kram eller klapp och en känsla av samhörighet kan vara nog så bra. Vi kan behöva något hjärtevärmande i denna kalla tid när vi längtar efter värme och vår.....

Just vårförberedelserna tog fart här idag.....

Äntligen sådags!!!

Det har varit segt att komma till skott i år.
Jag brukar vara betydligt snabbare på att komma igång, även om det inte är någon jättepanik ännu.

Vid denna tiden så är det ju enbart perennafröer som ska i jorden här. När dom har stått inne i ca ett dygn så ska backarna ut i kylan. Jag brukar köra med samma metod antingen de behöver stratifieras (kylas) eller inte. Jag har inte plats för att fördriva en massa perenner inne, utan den platsen jag har under lysrör, får vara till ettåringarna som ju inte kan börjas sås ännu på några veckor.
Det som inte har kommit upp sommaren efter sådd, brukar få en vinter till på sej. Har dom inte grott då så åker dom i komposten.
Förvånansvärt mycket gror snällt även om jag inte "pjoskar" med sådderna i onödan.

Kan kanske bero på att jag hotar med komposten :))


Idag blev det 49 sorter sådda. Men det ser väldigt vitt ut i krukorna!!!!

Det är så att jag brukar täcka sådden med vermikulit, men den hittade jag ju klart inte när det var dags, så det fick bli perlit istället. Det bör gå lika bra, hoppas jag.

Några fröer blev kvar, men dom får komma med i nästa omgång som ska sås när jag får efterbeställningarna från STA s frölista. (Sällskapet trädgårdsamatörerna, för er som inte känner till förkortningen)

Jag beställde 62 sorter, men har ju ingen aning om hur många som dimper ner i lådan denna gången. Spännande!!!
Totalt blir det väl omkring 100 olika sorter sådda detta året, vilket är något färre än det brukar. Men det räcker nog till ändå, sen när de ska skolas ut, vilket jag visst har en tendens att vara lite slarvig med.

De sista icke skolade fröplantorna brukar tryckas ner i en pallkrage med jord ganska sent på hösten, men oftast så kommer dom väldigt fint påföljande vår, då de dessutom har fått en mycket lättare storlek att hantera.
I år ska jag däremot försöka att slänga ner dom i pallkragar på sommaren, så har de blivit riktigt fina på hösten istället.

Jaja, det är inte lätt när tiden inte riktigt räcker till för allt man vill göra....


Ha en riktigt fortsatt go Alla Hjärtans Dag, även om den börjar lida mot sitt slut!!!

Många kramar från MEJ.....

lördag 12 februari 2011

Strålande vinterdag!

När jag lysnade på väderrapporten i går, så sa metrologen att det skulle bli en strålande vacker vinterdag idag.
Jag tänkte bara BLÄÄÄÄ - jag vill inte ha en strålande vinterdag - jag vill ha en strålande vacker VÅRDAG........

Nu spådde han rätt, och det har verkligen varit en fantastiskt vinterdag idag!
Mot min vilja så har jag njutit av att vara ute. Februarisolen börjar värma riktigt ordentligt och fåglarna drillar för fullt.

Jag och barnen gick en liten promenad och det är därifrån de följande bilderna kommer.



Sjön är som ni nog har förstått ett ständigt återkommande tema. Med ca 150 m till vårt lilla gyl så är det alltid det första jag tittar mot på morgonen, och det brukar vara bland det sista blicken vänds mot på kvällen.
Därför var det ofrånkommligt att jag fotade just sjön när vi gick förbi på vägen.


Vi traskade halvägs runt sjön där vi såklart stannade till vid kanalen som förbinder vårt gyl med en lite större sjö. Vatten är ju som bekant väldigt lockande på barn, så det var ett antal kottar som plumsade i vattnet.

Det var väl lite dålig flytförmåga på en del av kottebåtarna och de blev förvandlade till ubåtar istället.



Där var en gran som hade släpat en gren i vattnet så att det hade bildats vackra isbitar. Det såg precis ut som prismor och var otroligt vackert när solen lyste i isprismorna....



Det var ju ett förskräckligt blåsande häromnatten, och det var ofrånkomligt att blev lite Gudrun känsla över det hela. Ligga i kolmörker och lyssna på den ena stormbyn värre än den andra. Jag var beredd på att vara strömlös i ganska många timmar, men tack och lov så hade vi strömmen tillbaka redan vid halv nio tiden på morgonen.

Inte särskilt mycket träd hade heller ramlat, men denna stora frötall hade fallit vid vårt hygge från förra året.
Det brukar vara bra att ha balansövningar på fallna trädstammar, och det blev så även idag.
Solen värmde så mycket att det rök ifrån trädstammen. Lite häftigt, faktiskt... Det märks att det börjar bli lite krut i solvärmen.

Ha en go lördagskväll alla, och så hoppas jag att det blir en lika fin dag imorgon...

söndag 6 februari 2011

Tidig vårkick!!!

Yeeesss!!!!

Idag kom den....... den första riktiga vårkicken som jag har gått och väntat på.

Det har tagit hårt på snön de senaste dagarna.
I torsdags gick jag en tur runt huset och tänkte kolla vårtecken....kanske, kanske, vid söderväggen - men Nada.

Idag tänkte jag kolla igen, för kanske, kanske....och JIPPIE!!!!!!!!!

Om några månader fruktansvärt tråkiga bilder - men nu - alldeles, alldeles underbara!!!!
Förvisso hann solen försvinna från det att jag gick min kollarunda till att jag tog min fotorunda,men känslan finns ändå....

Även om de kommer att begravas i snö flera gånger innan den riktiga våren så vet jag att de finns därunder redo för lite vårsol.



Nästan en hel rabatt har tinat fram, och även om jag vet att mycket ligger i startgroparna inför våren, så är det en härlig kick att se det med egna ögon.
Auriklarna är gröna och fina, så även lite olika bräken och bla carex siderostica.






Nu hoppas jag att inspirationen infinner sig till att börja med frösådderna också.

Jag känner mej lite stressad nu när jag läser på andra bloggar att det sås frön hej vilt, och jag inte har haft lust med det ännu.
Jag får försöka ta in en påse planteringsjord som får tina i morgon innan jobbet. Såjord är inköpt.

Jag brukar fylla två tredjedelar av krukan med planteringsjord och resten såjord med perlite, och det brukar funka bra.
Det är väl så att jag är lite slarvig på att skola om plantorna i tid, och då får småplantorna lite extra "mat" när rötterna kommer ner i planteringsjorden som där är lite gödsel i.
Jag brukar sätta i princip allt ute nu för att stratifieras (köldbehandlas) även sådant som egentligen är snabbgroende och kan sås senare mot vårkanten.



MEN HALLÅÅÅ!!!

Någon glömde oss totalt i höstas.....

Tur att vi haft lite täcke i form av en Röd Lungört, Pulmonaria rubra, som har vintergröna blad.

Det är ju som bekant så att: "Det som göms i snö, kommer upp i tö......"

Nu var det så att dessa kompisarna var en liten trevlig överraskning - det är ju inte alltid det ser så trevligt ut precis när snön smälter - men det får vi ta då.

God Kväll!!!!

torsdag 3 februari 2011

Bebis nr 2....?!


Måste bara visa en gullig bild på en av årets första kobebisar. Eller kalvar, rättare sagt. Men det låter sötare med bebis...
Detta är nr 2 av totalt 15 st som väntas i år - det kan förvisso slå både åt plus och minus beroende på hur kalvningen går eller om det blir tvillingar.

Jättegullig nu men till hösten efter sommarbetet har den förvandlats till en bångstyrig tonåring, som inte vill bli hanterad överhuvudtaget...

...och för att inte tala om vilket fruktansvärt väsen både ko och kalv håller när man skiljer dom åt på hösten.
Efter tre dar så bara väser kalvarna, efter att ha vrålat nonstop, medan korna rätt lugnt har accepterat att vara själva igen, efter all separations action i början.....

Som Mamma Mu säger:

"Man kan ju inte bara stå och tugga och glo, bara för att man är ko."


Må väl / Elinore

onsdag 2 februari 2011

Roslängtan!!!!

Med mitt relativt nyvunna rosintresse så hoppas jag att säsongen -11 bli ett bra rosår....
Jag vet att det tar några år innan buskarna kommer igång riktigt ordentligt, men det gör ju inte längtan mindre tills det att dom har växt till full storlek.
Jag kan se framför mej hur buskarna svämmas över av vackra romantiska rosor mest i vitt och rosa i olika nyanser....men det är alltså i mina fantasier!!!
Det kanske blir platt fall av alltihop, så då får jag fortsätta och samla på mina perenner...

Det har blivit mest gammaldags buskrosor, men även några rugosor, och någon Austinros.
Jag visar några stycken av de nya som jag lyckades få ganska ok foto på, och inlägget blir tillräckligt långt med dessa. Jag har nog köpt på mej ett tjugotal sorter de senaste två-tre åren.

Fakta om rosorna har jag hämtat från Flora Linneas roshandbok samt Cedergrens katalog. Jag har ännu inte lärt mej deras olika specialiteter utantill nämnligen, utan jag ska nog först se om det går med rosor överhuvudtaget här.


Kanadensiska 'Louise Bugnet' inköptes -09. En av dom tidigaste rosorna till att börja blomma har jag förstått. Samt att den är remonterande, härdig, och allmänt frisk.
Inte konstigt med andra ord att den rekomenderas.


'Stanwell Perpetual' en mycket taggig pimpinellros. Även den remonterande, och dessutom tål den ganska torr och mager jord.
Passar mej som inte tycker om att fjäska för mycket. Inköpt -09.


'Duchess de Montabello' en vacker gallicaros med angenäm doft. Blommar tidigt och rikligt. Köpt -10.


'Ispahan'
"En av dom friskaste och mest odlingsvärda engångsblommande rosorna" "Med fransk parfymdoft"
Det låter något det!!!! Passar nog bra med en Damascenerros från Persien även här på Lindön tror jag, även om det låter väldigt exotiskt....:) Inköpt -10



'Königin von Dänemark' Härdig och anspråkslös. " Anses höra till de allra vackraste av de gamla rosorna."
Jag är något svag för alba rosor, trots att dom bara blommar en gång. Köpt -10


'Rosa Mundi' Polkagrisros. Enbart färgen skiljer den från Apotekarrosen R. gallica.



'Cardinal de Richelieu' Även detta en Gallicaros. Gallicorna är " härdiga , långlivade och växer bra även på magra jordar." Har en "fantastisk doft".

Detta blev Elins favorit vid ett av våra två besök på Flora Linnea i Helsingborg i somras. Två "jättefarliga" besök som grävde ett ordentligt hål i min plantplånbok....
Men det är ju klart att jag var tvungen att köpa hennes favorit, när hon nu visade sig intresserad. Automatiskt så blev det ju hennes ros....även om mamma bestämde vart den skulle stå.


'Ritausma' en rugosa som jag blev helt betagen i när jag besökte Kerstin i Växjö, med bloggen " Trädgård och lite annat", som finns i listen här intill.

Just denna ser lite halvlessen ut där den står i sin kruka och inte har hittat hem än. Och just för att den är så vansinnigt taggig så hamnade den i utkanten av trädgården mot staketet till kohagen. Den och en annan rugosakompis kan dom ha och tugga på dom batingarna....det händer nog inte så många gånger iallafall....Rätt åt koskrällena!!!!



'Aimaible Ami' också en gallica. Det blev visst några stycken av den arten...
Stark doft och "en mycket omtyckt ros av roskännare." Betyder "Omtyckt Väninna" på franska, och det hoppas jag den blir.


'Falstaff' En Austinros som jag är tveksam på hur den utvecklas här. Härdig till zon 3, och det vill jag hävda att det är här, men jag är tveksam ändå.... Stark gammaldags rosdoft. Jag ger den några år iallafall, om den överlever. Köpt -09


Ännu en Austinros ' Noble Anthony' som ska vara en av Austins bästa mörkt rosa rosor.
Och den ser betydligt bättre ut än 'Falstaff'.



Jag är egentligen inte så förtjust i gula rosor, men denna halkade med hösten -09, för att den var på REA. Då kan man ju göra ett undantag för färgen, eller???!!! :)

Den är iallafall en modern buskros som är "robust, kraftigväxande, svagdoftande men återblommande."
Den ser väldigt frisk och fin ut så det blir nog bra.


Allra sist och faktiskt allra minst i detta långa inlägg, är en gammal sort som har funnits här på gården lääänge. Jag har inte en aning om vad det kan vara för någon sort, men är det någon av er som tror sej veta, så skriv en kommentar.

Den är kanske 50-60 cm hög och sprider sej ganska kraftigt med utlöpare, samt att det inte tycks gå att utrota den. Det är väl iofs tur, för jag hade planerat utrota den för x antal år sen när den invaderade en vanlig rabatt. Jag var inte intresserad av rosor och ville inte ha den, men jag är glad idag över att den inte strök med...

Nu ska jag avsluta detta "lilla" inlägg och inta kojen..... God Natt!!!!

tisdag 1 februari 2011

Redan februari!!!??!!

Så gick januari....och februari kom med stormsteg!

Går februari lika fort så är det snart......VÅÅÅÅR!!!!!

Januari gick så fort, och jag bloggade så lite, så jag missade att "Trädgårdslivet på Lindön" fyllde ett år i mitten av januari!

Grattis Bloggen!!!!

Och jag tackar för att jag bla genom den och FB mött nya trädgårdsvänner som jag aldrig skulle träffat på annars. Några av er har jag träffat på riktigt, och andra möten finns kvar att göra....


Jag firar idag, lite i efterskott med en bild på en bukett från i somras.

Jag fick äran att göra en bukett till altaret när ett par av våra närmaste vänner skulle gifta sej. Ett härligt utebröllop i deras trädgård skulle det bli, och det blev det också...även om prästens tal akompanjerades av lite muller i bakgrunden...

Jag fick order på att blommorna skulle plockas i min trädgård och gå i färgskalan grönt, vitt och rosa.
Och får jag säga det själv så tyckte jag den blev ganska bra....

Det hade varit kul att gå nån liten snabbkurs hos en florist nån gång, så att man kunde få lite mer handfasta tips på hur man binder. Ännu så får jag bara tillämpa sådant som jag snappat upp ändå.

Ha en fortsatt go Tisdag!!!! Det ska jag ha.....