Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

onsdag 29 februari 2012

En ledig dag....

Jag brukar ofta vara ledig på onsdagar, så även idag, och mina planer för dagen var STOOORA....som vanligt....

...och som vanligt så blir det inte mycket av det jag planerat.
Förkylning som alla människor har eller har haft har gått oss omärkta förbi...ända tills nu då...när vi åker dit en efter en i familjen. :(
Inte så att vi blivit liggandes riktigt, men allt är ändå pest och pina, med lite feber, nys, host och snörvel.

------------------------------------------

Köket håller fortfarande (!!!!) på att renoveras...

Kan bara säga att det är två år sen luckorna lackades om och ett år sen taket målades! Nu har jag målat och nästan tapetserat färdigt...skulle bara sätta upp nån liten remsa, och bättra på lite färg på nåt ställe idag....men, nejdå. Slapp har bara varit förnamnet idag...

Nästa målnings projekt i köksfarstun skulle jag börjat på....alla mina perennafrö skulle sås, pelargonerna skulle sättas om och klippas ner....och det vanliga... städa, tvätta, laga mat osv. Samt att jag skulle iväg och dansa Linedance ikväll.

Men... på morgonen ringde E från jobbet och frågade om jag kunde hoppa in nån timme. OK för mig ...med allt jag har tänkt köpa i sommar så behöver jag varenda spänn jag kan få.
Båda killarna fick hänga med, V hemma från skolan och M ledig. Lite jobbigt ibland att ha barnen med när man ska jobba, men datorn är en bra barnvakt ;)

Fast de lyckades att böka till det så att hela bilden på datorn blev på sned,och då blir man ju lite ställd.....:/ Som tur var kom det en tjej som hade varit med om det innan och kunde fixa till det. Puh...hade blivit liiite jobbigt annars :)



Framåt seneftermiddagen började jag få lite panik av att jag inte åstadkommit någonting hemma.
Fram åkte då de rangliga pelargonsticklingarna från förra sommaren. Planterades om - två eller flera i större krukor samt klipptes ner. Sticklingar sattes också, så nu är allt frid och fröjd ett tag.

Jaja, jag vet att man inte SKA sätta om och klippa ner pelargoner samtidigt, men det sparar ju ett moment...som jag kanske glömmer om jag inte gör det nu...vem vet, så vimsig som jag är. Det brukar funka att göra såhär.

Det får ju plats några stycken på denna trappan, men den får ju stå ute.



I år ska jag nämligen ha pelargoner i växthuset också, tadaaaa..... hoppas dom mår lite bättre där under tak.

När jag ändå var igång med jord i hela köket så tyckte jag det var lika bra att sätta lite frö med.
Jag plockade ut de som var mesta akuta...alltså som ska köldbehandlas ute. De som är varmgroende kan jag vänta med i några veckor.
Jag är inte som många andra, som man läser om på flera bloggar, att de fyller källare och andra utrymmen för att starta sådderna jättetidigt, utan mina får vänta tills jag kan hantera de ute. Inneplatsen behövs till ett-åringarna lite längre fram.


45 sorter blev det sått idag. Nästan lika många väntar på att bli sådda. Det betyder ca 80-90 sorter....betydligt mindre i år än vad som jag sått de senaste åren, då det legat mellan 130-150 sorter.
Men det kanske blir så att jag hinner med att skola om lite bättre i år på detta sättet...;)

Men jag längtar redan till det ser ut såhär i krukorna.....


En del frågar varför jag sår så tätt - men man vet ju aldrig vilka som gror, och stå med många krukor med blindgångare tycker jag är så jobbigt. Då sår jag hellre tätt.
----------------------------------------------------------------

Summerar jag dagen så orkade jag ju faktiskt med både att så en del, och att fixa pelargonerna, men Linedansen gick inte även om jag ville.

Nu är det nog bäst att jag går och lägger mig, för natten kan bli lite jobbig. M har fått feber ikväll och ligger i vår säng och gnäller i sömnen :( ...stackars lille plutt.

GODNATT // Elinore

måndag 27 februari 2012

Funderingar....

Jag kommer alltid på jättebra ämnen att skriva om på bloggen....sådär vid tolv - halv ett på natten, när jag ska sova och inte orkar skriva något.....och när jag har tid och ork och framförallt tillgång till datorn....så är det ide´torka....





Funderar ändå lite grann på om jag gett mig in på något som kanske blir lite övermäktigt nu i sommar.

Det har startat en ny trädgårdsrunda som ska gå i småland. www.drömrundan.se (är urdålig på teknik så jag fattar inte hur jag ska göra för att länka dit) och jag ska vara med.

Det blir flera datum fördelade över sommaren 2-3 juni, samt kombinationer med olika trädgårdsarrangemang - 6 juni (Trädgårdsamatörernas dag, när trädgårdsamatörer håller öppen trädgård på många ställen runt om i landet). 21-22 juli ( samtidigt som tidningen Lands öppna trädgård) samt 11-12 augusti ( när Tusen Trädgårdar återigen arrangeras).

Jag hade visserligen tänkt vara med på Tusen trädgårdar i år igen, för det var så roligt 2010. Men ..... då hade jag haft hela semestern på mig att komma i ordning. Nu blir det istället första "visningen" redan 2-3 juni.

Fast man vet aldrig....det kommer kanske inga alls......


....i så fall gör det inte så mycket för då trädgårderar jag väl helt och hållet för min egen skull.

Det finns så många fulhörn som jag skulle vilja ha ordning på. En del ytterkanter av min så kallade innerträdgård är inte vad de skulle vara.
I vår kommer jag att behöva/kräva lite hjälp av Maken med att få ordning på grönytorna (OBS inga gräsmattor, finns för mycket ogräs och mossa där för att kallas för gräsmatta :)


En natt i december vaknade jag kl två av att det dånade utanför sovrumsfönstret....och min första tanke var Ooooo, neeeejjjjjj........ Mycket riktigt... tolv av våra högdräktiga( = tunga) kor samt en stor tjur hade brutit sig ut från lösdriften och var i full gång med att inventera gården och dess omgivningar, inklusive trädgården.
Innan vi kom i närheten av att ha fått in dom på rätt ställe så hade dom varit...överallt......

Därför tycker jag att jag kan kräva av maken att han hjälper mig att ställa till rätta en del, det är dock hans kor....


...av någon konstig anledning så höll de sig faktiskt mest på "gräsmattorna/gångarna" , men det ska bli intressant att inventera och se hur mycket de förstörde egentligen. Kan bli dyrt för maken haha...


Jaja, detta är ju livet på landet och ingenting värdsligt kan ju vara riktigt heligt, för då kan man ju inte leva. Även om det svider ibland när något gått åt pipsvängen.
Min trädgård ska vara till för alla (nästan) inklusive barn, hundar, katter, hönor och en och annan ko då och då :) Bannlysta är däremot ormar, sniglar, och andra vilda marodörer.


Godkväll alla önskar // Elinore