Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

tisdag 23 mars 2010

Baksidan av trädgården

Nu har det börjat komma till den tiden då man inte vill gå in när man kommit ut!! Det är så mycket som ska tittas på, och tankarna och planerna börjar gå igång på högvarv nu.
Någon rabatt har ju blivit snöfri och då bara måste jag lägga mej på knä för att kolla närmare på om det börjat bli något grönt.
Det är igentligen helt otroligt hur mycket som bara ligger under snön och väntar på att den ska försvinna, för det är förvånansvärt mycket som redan har börjat 'tända'.
--------------------

För att återgå till den lilla rundvandringen i trädgården som ju började med stora rabatten, så har jag nu fortsatt längre ner i trädgården på baksidan av huset.

Så här såg det ut ganska tidigt i våras. Lite ofärdiga rabatter ner mot pallkrageavdelningen, som faktiskt gjordes iordning och planterades klart i höstas.

Mycket intressant att se hur det artar sej nu när våren kommer.

Men nu är det ju bara en liten del av den vänstra rabatten som är ny, resten är ca 10 år gammal.

Marken är full av fallna körsbärsblommor. Mycket bättre vitt än det som finns ute nu!!


Här har hostorna blivit stora och frodiga. Det är en av mina favoritväxter och jag har ca ett hundratal olika sorter. Jag kommer att visa en del en annan gång.
Här är ett bra läge för hostor och andra lundväxter, för de skuggas bla av en stor gammal lönn, men som inte är så nära att marken är full utav rötter.


Lite längre upp mot huset är det ett myller av olika sorters hostor, nävor, primulor, lungörter mm mm.
Eftersom jag är en samlare kan det nog uppfattas som plottrigt, men jag vill ju ha så mycket olika sorter som bara får plats....inte efter regelboken om flera av varje sort alltså....Hmm.

Här ser man från andra hållet, ner mot källarskjulet (som är i ordentligt behov av renovering).
Inga raka rabattkanter här inte!!

Nu har det gått lite längre fram på sommaren och bla hostor och astilbe blommar. Många gillar inte hostablommorna, men jag tycker om dem när de är ganska nyutslagna. När det bara håller på att bli pinnar kvar är de inte så roliga precis.


Så här fina solskiftningar kan det bli i september....

4 kommentarer:

 1. Av alla bloggare jag tittar in till så är din trädgård den jag gillar mest! Jag blir helt salig när jag ser dina bilder och plötsligt är mina rabatter så små och futtiga...men de ska bli större...!!Min rabatt under mitt körsbärsträd är så liten men när jag ser din så får jag nya ideer om hur min ska växa till sommaren.Tack för alla fina bilder!!!
  kram

  SvaraRadera
 2. Tack Mia, vad glad jag blir för dina värmande kommentarer!!
  Allt tar ju tid, och tittar jag tillbaka 15 år i tiden så var mina rabatter oxå små och fjuttiga, men jag har bättrat på dom genom åren...:))

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder du visar som alltid. Jag längtar till sommaren då jag kan komma ner till dig och se denna trädgård i verkligheten.
  Kram Kerstin

  SvaraRadera
 4. Du har en helt underbar samlarträdgård och vad s.k. specialister på trädgårdsdesign säger ska man inte bry sig så mycket om (du såg väl kanske dom hemska svenska TV-programmen för några år sen). Man ska ju ha den typ av trädgård man själv gillar!

  SvaraRadera