Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

söndag 12 juni 2011

Överlevare!!!

Jag är särskilt stolt över två plantor som jag har lyckats få att överleva denna vintern...
...eller stolt kanske jag inte ska säga, men jag är iallafall väldigt glad över att dom har lyckats överleva här i min trädgård, med eller utan min förtjänst.

Den ena är en....


....Physoplexis comosa, som jag blev helt såld på när jag såg den på bild för något år sen på Larz Danielssons postorderplantskola - Spezialplant.
Det blev en sån där måste ha planta - även om jag visste att den kanske bara skulle "dansa en sommar". Nu dansar den sommar nummer två och jag är lycklig över det....
....även om jag i princip får ligga på knä för att riktigt njuta av den, för någon stor växt är den inte - men jag kryper så gärna för skönheter:)


Den andra är en.....

..... Cypripedium reginae - Drottningsko.

Äntligen tog jag mod till mej förra året och investerade i en orkide. Billig var den ju inte precis, även om just denna hade ett överkomligt pris !!!!

Lycka när den överlevde vintern, och blommar med tre underbara blommor nu.

Kolla det underbara hjärtat i mitten!!!!


Jag tycker väldigt mycket om mitt lilla alpinland - eller stenparti, kan man ju faktiskt kalla det också.....
...där bla Physoplexisen bor - men där finns även lite andra roligheter som blommar nu.Denna Penstemon hirsuta pygmaea blommar nåt helt fantastiskt, och jag har äntligen hittat rätt plats för henne - efter en del omflyttningar - för så vacker som nu har hon aldrig varit!!!

Jag tycker hon är underbar med sina krinolinkjolar i ljust lila och vitt. En rätt blygsam madam i vanliga fall, men nu visar hon sitt bästa jag.....


Lewisia rediviva gör heller inte så stort väsen av sej den största delen av året, då hon vid långa perioder försvinner ner i underjorden. Men NU blommar hon med stora lysande rosa blommor i marknivå....men endast dagtid, för hon blir trött ganska tidigt på kvällen och sluter sej, för att nästa dag vakna och veckla ut sina kronblad.


En tredje mycket vacker blomma som passar i stenparitet är nejlikan. Denna Dianthus la bourboule albus, en kritvit liten kuddnejlika, tycker jag bara är så vansinnigt söt.... för att inte tala om doften....

När dottern skulle gå och lägga sej ikväll - ja det blev kväll innan detta inlägg avslutades - så passade jag på att fotografera från hennes rum på ovanvåningen.

Jag avslutar dagen med att visa utsikten mot sjön....


....och stora rabatten med sina gångar...


En riktigt go start på veckan önskar jag er alla!!!!

Psst - klicka gärna upp bilderna om ni vill se större bilder....

2 kommentarer:

  1. Physoplexis comosa vill jag också ha:) så läcker!!
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  2. Åh så fina växter du har som överlevt. Det har inte mina : (

    SvaraRadera