Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

torsdag 16 september 2010

Älskade anemoner!!!

Jag är barnsligt förtjust i allt vad heter Anemoner....

Just nu är det ju höstanemonernas tid. Och en del sorter är helt förtjusande...medan andra står och stampar och tjurar lite.

Höstanemoner nästan kräver vårplantering om det ska lyckas överhuvudtaget. Och därför är det ju otroligt dumt på ett sätt, att plantskolorna förför med vackra exemplar nu, när man vet att det är långt ifrån alltid som det fungerar med höstplantering.
Egentligen borde det skyltas upp ordentligt på våren med att tex skriva > Här är plantor för höstens fägring < så hade fler haft chans att klara sig.
Jag tror inte att jag har klarat av några av mina exemplar som jag har blivit hänförd av och köpt på hösten.

Jag har inte namn på någon av mina plantor tyvärr utan det är fådda småttingar planterade på vårkanten.


Vita höstanemoner är tjusiga... Men av någon anledning så vill dom inte riktigt få fart här.


Här är en med lite rolig färg och form. Lite oregelbunden...ser inte riktigt färdig ut...Denna dubbla är nog den vackraste jag har. Den sprider sej lagom mycket än så länge och är inte så hög heller...


...till skillnad från denna galningen då som fullständigt har tagit över det som en gång var en rosen rabatt med lavendel i kanten. En del av rosorna lever faktiskt någonstans därinunder och även en del lavendeln i kanten, även om den ser mer och mer skamfilad ut för varje år. Jag som bara jordslog en liiiten planta av höstanemon där, bara för att där råkade vara ett hål. Och vips...så blev det ett rosa hösthav i stället. Och ja - anemonerna är mycket snyggare än dom där tråkiga rabattrosorna som växte där, Peace - Queen Elisabeth - Pascali - mm. Visserligen alla vackra i sitt sammanhang, men det är inte min typ av rosor kom jag på efter att ha haft dom i något år.

Går vi längre tillbaks i sommar så blommade några andra typer av anemoner.


Den här har jag faktiskt inte heller något namn på ännu - även om jag forskade en del på nätet tidigare och nog kom fram till vad det var för någon. Just nu i rappet har jag glömt...
Den sprider sej också ganska ordentligt och nästlar sej in lite överallt - men vad gör det - det är ju en anemon och då är den förlåten...


Nästa vackra sak är en Anemone leivellei - Glansanemon. Den är så otroligt vacker med sina blåa ståndare (???; jag är inte så bra på det här med ståndare och pistiller!!!) och lite blåaktiga baksida.
Den gör sej faktiskt bäst i att tittas på i närbild på ett foto, för ute i trädgården missar men lätt hur vacker den är. Det är ju inte den blomma som skriker högst - Se på mej...


...och det gör inte nästa sötnos heller - Anemone barbulata - som är en mindre form av Anemone rivularis, Bäckanemon, som jag bara har i småplantor och inte har fått upp i blom - ännu.


En förstagångsblommare för i år. En frösådd - Anemone lyalli - med härligt lysande färg.


Sist ut idag är en fylld variant av den vanliga Tovsippan - Anemone sylvestris. Jag har bara inte lyckats ta något riktigt bra kort på den ännu så ni får hålla tillgodo med detta halvtaskiga foto.
Det är alltid svårt att ta bra bilder på vita blommor har jag märkt.

Där finns visst fler anemoner att visa men det blir en annan gång...

Jag har tagit så mycket bilder i trädgården i år, så där finns bilder till hela vinterns inlägg och lite till... tror jag... Det är bara det att jag ska hitta tid och inspiration att sätta igång.Många kramar till er alla!!!

7 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Här i Göteborg är det mest höstrusk...

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder av anemoner:) Håller med dig föresten om höstplanterade höstanemoner, har försökt ett antal gånger men de har aldrig överlevt:( Ska försöka få tag i till våren och plantera då . Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hej på dej!En liten petitess,tovsippan fick jag lägga huvudet på sne för att.....Tramsig som vanligt.Mamma

  SvaraRadera
 4. Förstår nu varför jag har haft så svårt att få mina höstanemoner fina. Jag hade tänkt flytta mina nu i höst men då är det bättre att vänta till våren? jag har nog planterat mina på hösten som man gör med de flesta andra växter.
  Den dubbla var ju fin den minns jag inte från mitt besök men den hade kanske inte börjat blomma då?
  Har haft några tråkiga regndagar men nu skiner solen så jag får väl lämna datorn och ge mig ut i trädgården.
  ha det gott
  mia

  SvaraRadera
 5. De är så fina höstanemonerna. Jag har en rosa som blommar för fullt nu.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Härligt! Man blir så lycklig av allt som blommar nu och är de så vackra som anemonerna, är det full pott direkt.
  Kram Ester

  SvaraRadera
 7. I trädgården till huset jag köpte i september 2008 fanns - och FINNS vita anemoner...Det trots att det är minst 10 år sedan nån bodde och verkade här...Jag har tagit frö och spritt ut i den lilla lunden och lite hipp som happ under buskar och vid gärsgården - för att se om de kommer upp.BLÅ knölar köpte jag och satte i en stor kruka, där de snällt kom upp...Då de vissnade, tog jag jordklumpen och planterade den i en lika stor grop - och där kom de upp igen...Så ryktet om deras nyckfullhet TORDE vara lite överdrivet...Denna sommar var sååå torr och jag har gjort så mycket annat att jag faktiskt för någon dag sedan hittade ett kuvert med frö av de vita...Bara jag hinnner och minns ska jag köpa lite blommylla och så en del av fröna, som sedan får sova i källaren....Hur fort de kan BLOMMA vet jag inte...Kanske om några år ????
  Har du erfarenhet av det ???
  Du är en skicklig fotograf !!! Hostan på bilden är såååå vacker i sin skörhet. Visst är hösten fin. Och nu får man njuta av vintern ;) Och planera vår och sommar i trädgården...
  KRam från Nanne

  SvaraRadera