Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

onsdag 10 november 2010

Forsättning....

För att spinna vidare på Gentiana temat så kommer här nu en annan härlig färgklick.
Fritt ur minnet så hoppas jag att det blir rätt namn...

...Gentiana trifoliata 'Royal Blue'

Blommar i augusti-september med lysande knallblå blommor, när så mycket annat börjar gå i mustiga hösttoner.

Gentianor har har de senaste åren blivit ännu en av mina favoritblommor i trädgården.(Jag har ganska många olika favoriter vid detta laget)
Förut var jag lite halvrädd för att testa, för jag läste och hörde att en del sorter var så svåra och inte överlevde. Men...
Jag tror inte att jag har haft ihjäl mer än en enda gentiana genom åren, och den har jag naturligtvis försökt få tag på sen dess men inte lyckats, så det var ingen vanlig sort alltså.

En del sorter är lätta att fröså. Jag har beställt frö flera gånger via STA´s frölista, men i och med att det är folk som samlar in i sina egna trädgårdar, och att plantorna ev korsar sej med andra av samma art, så kan man inte vara hundraprocentigt säker på vad det är som kommer i krukorna.

Ibland blir det lyckat när det kommer det som ska. Här en frösådd Knippgentiana, Gentiana asclepiadea. Vacker teckning inuti blomman.


Samt en bonus i samma frösådd som ovan. En vit knippgentiana. Inte helt fel den heller...Den här vet jag inte vad den har för föräldrar, men den är lite rolig iallfall. Snyggt växtsätt men inte så iögonfallande blomma, om än fin.


Denna är jag mycket mer tveksam till... Snygg eller ful? Det får tiden utvisa, när den växt till sej lite.Tjingeling!!!!

5 kommentarer:

 1. Wow Elinore vilka snyggingar du visar upp;) Jag har endast EN sort hos mig men inser nu att det saknas en massa:) Får lägga till på "vill ha listan" Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jag har börjat kolla upp de här blå (mestadels) skönheterna. Knippgentianan ska frösås, andra inhandlas eller byta till mig.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Fina gentianor du visar idag också. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 4. Fina bilder som vanligt på fina växter.

  SvaraRadera
 5. ...fick lite tid över innan avresan och då måste man ju in och glutta runt lite. Blir mer och mer intresserad av Gentiana, men jag har ingen surrabatt annat än under sammetshortensian och det är i helskugga. Tror inte att Gentiana gillar det!?

  SvaraRadera