Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

söndag 14 november 2010

Höststädning

Idag har jag varit ute och samlat ihop alla krukor, eller iallafall alla dom som är någerlunda ömtåliga. Har också samlat upp jordsäckarna som låg utspridda lite varstans i trädgården, och som blev över vid min lite panikartade höstplantering. Där skulle nämnligen grävas en del nytt på flera olika ställen och jag jordförbättrade bla med påsjord.

Jag hade glömt att vinterplantera mina primulor som har stått i försäljningsbackarna sen i våras. Många andra perenner överlever i småkrukor över vintern men inte primula, utan dom måste ner i jorden innan vintern. Och det lyckades jag få till innan det mörknade. Samt tömma vattenbaljor/tunnor och plocka iordning annat löst som har en viss förmåga att spridas ut på detta stället...

Det har varit totalt stiltje i trädgården i en månad rätt så precis. Det har varit alldeles för lite fritid till att vara ute i trädgården.
Inte ett enda löv har jag räfsat förrän i dag, och då körde jag iväg med bara en ynka skottkärra. Vår stora lönn som står mitt på gården avger ju en hel del löv om man säger så....
Med andra ord hoppas jag på en mild fortsättning på hösten så att jag kan få undan lite till.
Men det dåliga samvetet är stillat nu när allt pynt som riskerat att frysa sönder nu har kommit under tak.


Förra gången då i mitten av oktober, satte jag till fler pallkragar vid min köksträdgård. I dessa planterades årets frösådder, som stått och stampat i sina krukor med såjord. Hemska jag!
Det är så roligt att så en massa perenner, men sen så räcker tiden inte till att skola om dom, så till nästa år har jag bestämt att jag inte ska så så många olika sorter. Detta året sådde jag ca 150 st. Det borde räcka med en tredjedel nästa år...säger jag nu iallafall.
Jag får väl lov att passa på och visa upp mitt nya fina planteringsbord!!!

För ett par veckor sen kom mina föräldrar och överraskade mej med detta fina bord som pappa har snickrat.
Mamma fick ett sådant för ett par år sen, och jag har varit lite avundsjuk sen dess!

Det behöver jag inte vara längre........för nu har jag ett likadant. Lyckliga mej!!!
Synd bara att det är fel årstid att ta det i bruk, men nu står det iallafall och väntar på mej till våren då det är dags att köra igång.
Jag plockade in lite saker på hyllorna som inte far allt för illa av vinterns härjningar, såsom plastkrukor och plantbackar mm.

I anslutning till detta så fick jag snygga till baksidan på köksträdgården som nu kom väldigt nära planteringsbordet.Det kommer att bli en högst tillfällig planteringsyta enbart nu under vintern för här ska kvickrotsaneras innan det går att sätta någonting permanent här.


Kvickrotsaneringen började visserligen här under svart plast och det var väl tänkt att den skulle ligga kvar längre, och täcka större yta. Men när det nu blev finare runtomkring så klarade jag inte av att ha det såhär hemskt.
Så småningom så ska det bli någon annan markbeläggning runt alltihop och det lutar väl åt stenmjöl här också.
Eftersom detta ligger i anslutning till där växthuset ska ligga så kommer vi nog att sätta upp det först innan det blir bestämt hur gångarna ska gå eller hur det ska planteras runtomkring.

Så det blir ett framtida huvudbry...

Må så gott!!!!!!

5 kommentarer:

 1. Så fint du har fixat till det.Och vilken gullig far som gjort det fina planteringsbordet.Har två st ett som jag fick av dottern .Står i växthuset,sen har jag ett större som maken snickrat och där har många växter planterats om.Himla bra att ha.

  SvaraRadera
 2. Åhh, vad mycket du verkar ha hunit med. Själv har jag bara varit lat när det gälelr trädgården i höst. Jag har liksom bara fixat olika måsten. Igår var vi i Ljungby och lyyssnade på ett föredrag om magnolior, saknade dig där. Men jag förstår nu att du haft fullt upp. :) :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen gjort ett gott arbete och kan känna dig nöjd med vad du åstadkommit. Jag blir lite avis på ditt fina planteringsbord!
  ha det gott
  Mia

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt bord! Det är annat än de där små, ynkliga som finns till försäljning! Känner hur öronen växer och hur en viss melodi börjar mala i huvudet. Hur var det nu texten gick..? Avundsjuk, ja jag är avundsjuk...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 5. Hej på dig!Jag är ny i bloggvärlden o letar trädgårdsbloggar att följa o nu verkar jag hittat en till.Vad många projekt du har:-)o vad frön du sår!!Ska bli kul att följa dig.
  Kram fr.mig
  Ps.Vilket rejält planteringsbord du fick kanoners!!

  SvaraRadera