Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

onsdag 8 december 2010

Julförberedelser.

Idag har jag och Manfred bakat lussekatter....
------------------------------

Igår var vi däremot i Växjö och julshoppade. I en affär fick Manfred syn på olika slags köksmaskiner, och ville prompt att vi skulle köpa en.
Med lite olika metoder så gick det till slut att övertala honom om att jag inte behöver köpa nån maskin.

När jag så idag plockar fram min assistent inför lussebulle baket, utbrister han förvånat:
> Men titta mamma, du HAR ju en sådan maskin...<

Då skämdes jag faktiskt för att det var så längesen jag bakade bullar att han inte ens kom ihåg att jag har en assistent....
Jag som bakade så mycket förut!


Här har vi iallafall den lille skelettbagaren i full action.

Total koncentration!!!!

Vi gjorde ett bra teamwork. Manfred tyckte det var svårt att rulla ut längder, så jag rullade och han blev en fena på att snurra ihop lussekatterna, samt att lägga på russinen förstås. Och pensla på ägg....

Manfred, liksom Viktor när han var liten, ska ju självklart bli bagare när han blir stor - liksom bonde och sotare och alla andra yrken dom träffar på som verkar kul.


I lördags hade vi full pepparkaksverkstad här. Mormor kom hit och hjälpte till att vara byggmästare till huset och borgen, för det kände jag blev lite övermäktigt för mej själv, med tre barn som vill vara mitt i alltihop hela tiden.

Åtminstone ihopsättningen med smält socker är inte så lätt att hålla på med när där är tre som står och knuffas.

Jag brukar göra pepparkaksdeg som ska räcka till ca 300 kakor, så dom hade lite att syssla med undertiden som mamma och jag byggde hus.


När det sen var färdigbakat skulle peppeakakorna dekoreras på både längden och tvären....
Ingen kan klaga på utan att ungarna var kreativa iallafall!

Detta är alltså bara en bråkdel av alla kakorna som garnerades.
--------------------------------------------------------------

Jag har också försökt att få till det lite adventsmysigt.

Jag inköpte bla en vit vaxduk och en röd jullöpare i Växjö i går.

Jag försöker vänja mej vid hur det skulle se ut om jag målar det fruktansvärt fula och slitna furubordet vitt.
Antingen måla det eller köpa ett nytt, men det lutar nog åt målning nu, så kan det kanske bli ett nytt köksmöblemang nån gång när barnen är större. Än så länge så är det ibland totalt Hawaii vid matbordet, och där åker fortfarande både knivar och gafflar rätt ner i bordet ibland när det dåliga humöret sätter in.

Det hade varit roligt om vi hade kunnat hålla det så fint som på bilden, men för det mesta har alla så brått iväg från matbordet att hälften blir kvar...och så är det bara jag kvar till att städa undan...........om jag har tid!

Så istället för att sitta här och skriva, så är det nog hög tid att gå och plocka undan resterna från kvällsmaten..........:))

6 kommentarer:

 1. ...åh vad det ser mysigt ut när ni bakar ihop. Påminner om när man var barn själv och fick hjälpa mamma,jag blir riktigt setimental - men det skall man väl bli till julen!?

  SvaraRadera
 2. Så duktig han är .jättefina lussekatter.Ni har verkligen bakat massor.pepparkakshusen ser så goda ut.

  SvaraRadera
 3. Påminner om när mina barn var små och vi bakade;) Jo, du det här med att ha det snyggt och fint med små barn är en ekvation som inte riktigt stämmer:) Men den dagen kommer när du kan fixa till det precis som du vill, det går fortare än man tror. Ännu så länge är det ju trots allt viktigast att barnen kan få vara barn:)) Men förstår dig så väl:)Det ser i alla fall riktigt mysigt och juligt ut. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jisses vad mycket ni bakat...känner igen allt som du skriver om hur det var att baka med tre små...mina börjar ju växa ifrån lusten att baka tillsammans med mamma, men förra året så bakade jag pepparkakshus med min systers barn som är lite yngre.Kul med ditt köksbord...jag känner precis likadant med mitt bord..måla om eller köpa nytt...märkena på bordet har ju blivit en del genom åren med tre barn i huset!
  Vilken söt liten skelettbagare!!
  Må så gott
  Mia

  SvaraRadera
 5. Vad mysigt ni verkar ha haft det. Vi hade också saffransbulle- och pepparkaksbak i helgen men våra pepparkakor blev inte så fina. Våra blev mest snea och vinda allihopa, men men de smakar ju bra ändå.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 6. Men du vad mycke fint ni bakat till jul!!!Måste dofta härligt hos er med dessa fina pepparkakshus o borgen hur snygg som helst!
  Vi har best.nya köksmöbler för efter ca.18 år var det dags.Nu får de gamla ett nytt hem hos sambons brorsdotter o det känns bra!
  Kram fr.mig

  SvaraRadera