Välkommen till min lilla plätt på jorden!
En högt älskad plats i ständig förvandling.

söndag 31 januari 2010

Växter i lundmiljö del 1

Ännu vilar växterna gott under ett snötäcke. Tack och lov, när det nu
vid förra natten var nere mot - 20 grader.

Men det börjar ändå närma sej nu!!!

Ljuset har börjat återvända, och Fröken Vår kan så smått börja förbereda sej att komma, och så även det allra tidigaste växterna. Snödroppar ,vintergäck, krokusar, alla är dom lika välkomna varje år, men de riktiga vårväxterna är nog ofta samlade i lunden och dess miljö.


Julros, Helleborus orientalis, finns i en mängd olika varianter och färger. Med eller utan prickar, från svagt ljusrosa till näst intill svart.
Detta är min variant av orientalisen, har bara en ännu för det har inte blivit samlingsmani på Helleborus.
Det kommer säkert!!

Jag brukar täcka knopparna med en granruska eller lite löv, för dom tenderar att frysa av om det blir ordentligt kallt, när det är barmark.
Annars är dom fantastiska med sina hängande klockor. Så skapade att man bara måste lägga sej på knä för att studera dom lite närmare....


Nästa underbara budbärare är Blåsippan, Hepatica nobilis, som vänder sina lysande blå blommor mot solen. För att sedan när dom är överblommade nicka och låta myrorna ta över fröhanteringen.

Smidigt sätt att sköta det på.......

Hundtandslilja har jag inte haft så länge och har inte så stor erfarenhet av, men jag tycker dom fläckiga bladen är otroligt vackra när dom dyker upp tidigt i april. Man ser en liten knopp, och nästa gång man tittar så är där en hel liten grupp med vackra liljelika blommor. Tyvärr försvinner dom för fort, så man hinner inte njuta tillräckligt.Vårärt, Lathyrus vernus, är en tuvbildande ärtväxt. Jag tycker den är helt ljuvlig, när den är totalt översållad av blålila blommor.
Jag har hört kommentarer om att den är för lik den vilda gökärten för att vara odlingsvärd i trädgården, men det tycker jag är fel.
Det finns också en vacker vitrosa sort jag skulle önska mej att ha, men än så länge har jag 'bara' den vanliga.Det är så vackert när den tidiga vårsolen spelar mellan trädstammarna och ger upphov till ett invecklat mönster.
Lönnen blommar.
Luften är fylld av den syrliga blomdoften och humlornas intensiva surrande.

Det är bara att sätta sej på bänken och njuta av våren!!!!!!!

1 kommentar:

  1. Hej på dej!
    Fina bilder som vanligt.Nu tror jag att jag lyckats att registrera mej.Vi var hos A-C i går för att hämta medicin till pappa, den var slut.
    Jag lockade henna att hjälpa mej, på så vis blev hon också reggad.
    Ha det bra!Mamma

    SvaraRadera